Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Inge Vagačová: Ľudskosť, slušnosť, znášanlivosť

.inge Vagačová .komentáre .téma

Možno to niekedy znie až trápne, ale ja mám stále pocit, že to je základ. Že bez toho, čo bolo na tých papieroch, ktorými sme v Novembri 89 mávali, sa nepohneme ani dnes, ani nikdy.

našla som cez víkend pár rôznych dokumentov povkladaných medzi knihami. Je možné, že sú to vzácnosti, keďže sme po Novembri písali dokumenty na písacom stroji a posielali ich aj predsedovi vlády faxom. Narazila som na dva textíky Fedora Gála. Jeden je z dňa pred prvým výročím 17. novembra, druhý z dňa po ňom. A je to desivé čítanie. Lebo hovorí o istom zúfalstve.

Rok po revolúcii, keď sme si ani nevedeli predstaviť, že nás čaká cesta iným smerom ako k tej ľudskosti, slušnosti a znášanlivosti. Bola som zúfalá, pretože som bola nablízku tým istým chlapom a zopár ženám (azda sa dožijem, že ich bude v procese rozhodovania a zmien viac) ako rok predtým. Boli sme s nimi „pri tom“ od začiatku a robili sme všetko pre to, aby hodnoty Novembra niesli ďalej. Videla som zblízka ich zúfalstvo a smútok z toho, že sa to nedarí.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite