Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Rastislav Káčer: Sloboda je krehká

.rastislav Káčer .komentáre

34 rokov po Nežnej zažívame prvý skutočný a reálny pokus o kontrademokratickú revolúciu. A sme akýsi zaskočení. Asi ako keď je niekto zaskočený infarktom. Síce húlil 40 denne, mal 30 rokov nadváhu, pohyb žiadny, klobásu zajedal salámou, už nejaký čas ho pichá za hrudnou kosťou... Ale – aký šok – infarkt.

putin nám od roku 2009 presne hovorí, čo chce. Vrátiť ruské impérium a oplatiť poníženie v Studenej vojne. Ale my neveríme, že to myslí skutočne. A dokonca hoci všetko, čo robí, smeruje k tomu, čo hovorí... 24. 2. 2022 sme šokovaní. A po šoku vytesňujeme a hovoríme si, veď to zvládneme. Orbán hovorí presne, čo chce. Roky. Zjednotiť Maďarov v Kárpatai Medence, pomstiť sa za poníženie Trianonom a vrátiť mýtickú veľkosť (ktorá nikdy nebola realitou) kráľovstvu. A robí všetko, čo hovorí. Myšlienky, slová a skutky sú v súlade. Ale my vytesňujeme... Veď hádam to nemyslí vážne... Veď my sme v EÚ... Veď ako si to ten arogantný Káčer dovolí povedať. Veď také neslychané, pomenovať realitu. Fuj. 

Stále a dookola si hovoríme, veď aká panika. Veď napokon sme to vždy zvládli. Aj maďarizáciu sme prežili (teda síce vďaka Čechom, Američanom a našim emigrantom). A aj fašizmus sme prekonali... (Teda za cenu desiatok tisíc mŕtvych, nenávratne zničenej kultúry, know-how a dokaličeného svedomia národa). A aj komunizmus sme zvládli... Síce 40 rokov to trvalo. Znova tisíce mŕtvych a deportovaných do gulagov. Pretrhnuté dejiny, dokaličená krajina (hoci dnes si väčšina myslí, že nie). 

Vždy to zvládneme. Hovoríme si. A prižmurujeme oči, vytesňujeme zlé scenáre a realitu, tvoríme ďalšie mýty, viníme iných za našu biedu. 

Pravda je však to, že na tomto fliačku zeme, ktorú my a naši predkovia obývame, sme slobodu zažili len mizivé percento našej histórie. A aj prosperitu. 

„Toto nie je pokus o návrat mečiarizmu. Je to riziko začiatku Orbánizmu.“

Robert Fico hovorí tiež jasne, čo chce. A robí všetko pre to, aby to neboli len kecy. Na rozdiel od Vladimira Putina a Viktora Orbána je to len človek túžiaci po malej autokratickej džamahýrii pod Tatrami. To mu stačí. Žiadny veľký plán. Žiadna imperiálna veľkosť, žiaden návrat odťatých rúk a nôh. Len taká malá ľudácko-marxistická autokratická kolónia. Je lokálny šuflikant, ktorý nechápe, že je len článkom potravinového reťazca skutočných dravcov. Putin si ani nezapamätá jeho meno. Orbán má z neho vo voľnom čase zábavu. Toľké šťastie na takého dobrého, snaživého buta Tótha. Aká krajina, taký Orbán – by bolo skvelé memečko. 

A u nás stádo očarované svojou sprostosťou, propagandou a zatemnením mysle bľačí šťastím, ako to tomu zlému Západu konečne „nandáme“ a budú tu bryndze a žinčice plné potoky. 

Dnes je dobrá príležitosť na to, aby sme si uvedomili, že sloboda je krehká. Fico ašpiruje na autokrata orbánovského typu. Putin a ani Orbán nie sú naši spojeneci. Ak by sa ich vízia sveta naplnila, bola by to naša štátna a národná katastrofa. A hlavne: prestaňme byť prekvapení a nehovorme si „toto predsa nemôžu myslieť tak, ako to hovoria“. Koncentráky a gulagy boli plné takýchto „optimistov“. 

V jednom som bol príliš optimista aj ja. Myslel som si, že ak Slovensko dovedieme do demokratického a otvoreného spoločenstva vyspelých krajín, získame slobodu informácie, cestovania, vzdelávania a budeme mať na dosah úspešné príklady – ani nám nenapadne cesta späť a nostalgia za neslobodou. 30 rokov som sa k tomu, svojím dielom v slovenskej diplomacii, snažil prispieť. Obávam sa, ľudácko-marxistická tlupa nám predvedie inú cestu a iné príklady. Toto nie je pokus o návrat mečiarizmu. Je to riziko začiatku Orbánizmu. A to je o dosť horší scenár.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Tento text ste mohli čítať len vďaka našim predplatiteľom. Pridajte sa k nim a predplaťte si .týždeň.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite