Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Peter Zajac: Nemecké vášne

.peter Zajac .komentáre

Nemecko žije dvoma vášňami, frustráciou a entuziazmom. Sklamanie zo súčasného stavu krajiny a negatívne očakávania do budúcnosti vyvolávajú úzkosť, čoraz zriedkavejšie úspechy vyvolávajú frenetické reakcie.

nemci si po druhej svetovej vojne zvykli na úspech. Na hospodársky zázrak, postavenie európskej mierovej veľmoci a úspešné zjednotenie, aj keď s mnohými škrabancami. Dnes sa situácia zmenila. Nemecko potrebuje, nie inak ako celá Európa a celý svet, na zvládnutie obrovskej zmeny (ktorej rozsah ešte nepoznáme, a tak radšej hovoríme o jednotlivostiach), po pliage covidu a ruskej invázii na Ukrajinu veľkú odvahu a kompetenciu, a nemá jedno ani druhé. 

Vláda pokroku, ako sa nazvala koalícia Sociálnych demokratov, Slobodných demokratov a Zelených, sa nestala vládou progresu, ale regresu. Nemecko je v recesii, nevie sa napriek masívnej pomoci Ukrajine vysporiadať s ruskou agresiou, všetky tri vládne strany sú medzi sebou v stálych konfliktoch, každá ide na vlastné tričko a demontuje koaličných partnerov. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite