Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Písmená pod písmenami

.anton Vydra .klub .knižnica

V tom krátkom románe sú knihy, samé knihy. Sú tam síce aj čitatelia, aj románové postavy, dokonca aj jeden pes, no podkladovú dosku toho všetkého tvoria knihy. O nich to celé je a nimi sa to aj končí.

Písmená pod písmenami Afonso Cruz: Knihy, ktoré zhltli môjho otca. Preložila Zuzana Greksáková. Bratislava: Portugalský inštitút 2020.

v eseji Jednosmerná ulica z roku 1928 napísal nemecký literárny vedec Walter Benjamin slávnu vetu o tom, že knihy a neviestky si možno vziať do postele. A túto svoju pikantnú metaforu potom ďalej rozvíjal. Napríklad aj takto: „Na knihách a neviestkach nikto nevidí, že sú im minúty drahé. Keď sa s nimi však človek zblíži, až vtedy si všimne, ako majú naponáhlo. Rátajú spolu s nami; tým, že sa do nich zahĺbime.“

Myslím, že Benjaminovi pritom ani zďaleka nešlo iba o ten neskrývaný a silný erotický podtón, ktorý do svojho porovnania vložil, ale skôr o súvislosť medzi čítaním a plynutím času. Knihy a ich príbehy nás vedia pohltiť a preniesť do iného času, kde minúty, hodiny a dni ubiehajú po svojom. Zvonka to nevidieť, no každý, kto sa zahĺbil do intímnych oblastí románu, bude dobre vedieť, o čom je reč.

Rovnakú skúsenosť dôverne pozná aj portugalský spisovateľ Afonso Cruz, keď píše, že „prízemie literatúre nestačí... Schody a schodiská, písmená nad písmenami, písmená pod nimi“. V literatúre je to už raz tak: buď nás ponára kamsi hlboko, alebo vynáša do nezmerných výšok, no nikdy nás nedrží na povrchu ani v bežnom čase.

príbeh je divoké zviera

Afonso Cruz už nie je pre slovenského čitateľa úplne neznámy autor. Stretol sa s ním pri románe Maliar pod kuchynským drezom, ktorý vyšiel v roku 2014 vo vydavateľstve Tatran a ktorý rozpráva príbeh bratislavského maliara Ivana (v románe Jozefa) Sorsa, ktorého u seba skrývali počas druhej svetovej vojny autorovi starí rodičia – pod kuchynským drezom.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite