Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Sieťovanie a spolupráca

.ján Košturiak .klub .technológie

Slávny francúzsky spisovateľ Antoine de Saint-Exupéry raz napísal túto múdru vetu: „Niet nádeje pre kameň, aby bol niečím iným než kameňom. No spoluprácou sa zoskupí a stane sa chrámom.“

s kamarátom Janom Maškom sme pred pár rokmi zavesili na internet Manifest Ružových slonů. Stálo v ňom:

Toto chceme: 1. Žiť svoj vlastný život a hľadať svoju vlastnú cestu, byť sám sebou. 2. Nachádzať v živote zmysel a vytvárať úžitok. 3. Nachádzať v práci slobodu a radosť a pomáhať pritom druhým. 4. Mať čisté svedomie a hrať fér. 5. Inovovať svet pridávaním dobrých a užitočných vecí a odstraňovaním vecí škodlivých.

Toto nechceme: 1. Nehrať sa na tituly a pozície, nerobiť cvičené opice a ozubené kolesá. 2. Nerobiť veci, ktoré sú v rozpore s našimi hodnotami. 3. Neprikyvovať na nezmysly a klamstvá, hovoriť pravdu. 4. Nespolupracovať na zlých veciach a projektoch, nenechať sa manipulovať a ovládať. 5. Nebáť sa zakričať, že cisár je nahý a proaktívne meniť veci vo svojom okolí

A potom sa začali diať veci. Do Prahy za nami prišli na prvé stretnutie desiatky zaujímavých ľudí s odznakom Ružového slona. Sieť začala narastať. Vznikali z nej ďalšie stretnutia, siete a prepojenia.

spolupráca

Začali sme pracovať spolu: na rôznych projektoch, ktoré opravujú svet – inovácie, nové školy, pomoc chorým a núdznym, obchody bez obalu, ekológia a pod. V sieti našej podnikateľskej univerzity, v Nadácii ZET, v sieťach Ružových slonov a Red Button. 

Spolupráca si  vyžaduje vhodné podmienky. Ťažko dokážu spolupracovať tí, ktorí si nedôverujú a nemajú spoločný cieľ. Nie je jednoduché spolupracovať tam, kde vládne pýcha, agresivita, egoizmus alebo potláčanie iných názorov. 

Spolupráca sa spája aj s proaktivitou – zameraním sa na veci, ktoré môžeme vo svojom okruhu vplyvu aktívne meniť. Akcia, čin, zmena namiesto rozprávania o tom, ako sa niečo nedá a „niekto“ by s tým mohol niečo urobiť.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite