Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Individualizácia je vo všetkom

.ján Košturiak .klub .technológie

Kedysi sme žili vo svete, kde väčšina ľudí používala rovnaké výrobky a služby. Vyrábalo sa vo veľkých sériách na linkách, počítala sa optimálna výrobná dávka a priemyselní inžinieri skracovali časy pre prestavenie linky. Svet sa zmenil.

každý môže mať svoj individuálny výrobok alebo službu rýchlo, za cenu konfekcie. Stroje a linky sú pružné, časy na prestavenie nulové, pri 3D tlačiarni nezávisia náklady na výrobok od počtu vyrobených kusov. Dajú sa tlačiť rôzne rozmery a tvary nevyrobiteľné tradičnými technológiami. 

Aj dnes ešte máme plné regály obrovského sortimentu hromadne vyrábaných produktov v skladoch a supermarketoch, z ktorých sa nakoniec veľká časť znehodnotí alebo vyhodí. Zákazníci trpia rozhodovacou paralýzou, peniaze ležia v skladoch a regáloch – všetko zlé.

Šéf firmy Amazon Jeff Bezos je najbohatším mužom sveta. Keď jeho firma začala predávať knihy, zásadne zmenila podnikateľský model. Predajcovia kníh vtedy platili svojim dodávateľom s deväťdesiatdňovou splatnosťou a kniha ležala v sklade priemerne 168 dní. Predajca tak financoval skladovacie náklady na 78 dní. Amazon skombinoval internetové technológie s logistikou a dosiahol revolučnú zmenu. Priemerná obrátka zásob sa znížila na jeden deň. Firma tak mohla skrátiť splatnosti faktúr dodávateľom takmer na polovicu a vyše mesiaca používať ich peniaze pre seba. Dnes Amazon investuje do inteligentných robotov a dronov a plánuje dodávku tovaru do 30 minút. Aj my sme pracovali na podobnom projekte: objednáte si individuálne auto a dostanete ho do piatich dní. Už dávno začala firma Levi Strauss skenovať zákazníkov v obchode, posielať ich rozmery do fabriky a doručovať im individuálne džínsy domov. Zákazníci si v posledných rokoch mohli vymýšľať aj svoje bábiky Barbie alebo stavebnice Lego. Pracuje sa aj na tom, aby sa vyvíjali a vyrábali individuálne lieky bez vedľajších účinkov.

podľa svojich predstáv

Individualizácia je všade – firma Gevorkyan napríklad individualizuje riešenia zložitých súčiastok výrobou z práškov. Tieto technológie umožňujú individuálne zloženie materiálov, špecifických tvarov, funkcií a vlastností komponentov pre rôzne aplikácie. Na internete si môžete namiešať svoje müsli, v automatoch sa miešajú individuálne chute jogurtov. Zákazník si môže navrhovať a konfigurovať výrobky a služby podľa svojich predstáv – oblečenie, nábytok, jedlo, automobil, kyticu kvetov alebo vzdelávací program.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite