Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Libertariánska mládež

.martin Horička .klub .esej

V posledných rokoch nastal u mladých ľudí zvláštny ideologický posun, ktorý narúša desaťročia fungujúcu pravo-ľavú rovnováhu.

Libertariánska mládež JOHN ROGERS/NEWS LICENSING/PROFIMEDIA Britská premiérka Margaret Thatcherová na fotke z júna 1988, keď prijala na krátky rozhovor štyroch mladých žurnalistov. Pod výrazom „Thatcherovej deti“ sa dnes majú na mysli predovšetkým ľudia, ktorí sa ideologicky hlásia k odkazu britskej Železnej lady.

rozdiel medzi jednotlivými generáciami býva najviditeľnejší pri ich politickej identite. Vekový spor zapríčiňuje známy fenomén, ktorý by sa hrubým zovšeobecnením dal charakterizovať práve tým, že mladí ľudia volia viac ľavicu a staršie ročníky zas pravicu. Je to rovnica, ktorá s malými odchýlkami platila nepretržite takmer dve storočia od francúzskej revolúcie. Kým rodičia vo voľbách favorizovali konzervatívne strany, ich deti, naopak, odovzdávali svoj hlas radikálom a socialistom. Úzku previazanosť veku a príslušnosti človeka na ideologickom spektre spoločnosť už akceptuje ako samozrejmosť. Medzi politikmi, intelektuálmi, ale aj bežnými ľuďmi v tejto otázke dlho existoval veľmi jasný konsenzus.

No vstupom do 21. storočia sa všetko zmenilo. Pôvodná paradigma zrazu prestala fungovať. Prieskumy verejnej mienky u mladých ľudí nás opakovane upozorňujú, že sa tento – predtým tak očividný – trend nielenže zastavil, ale dokonca aj obrátil. Mimochodom, podobné zistenia sa objavujú vo väčšine západných krajín, takže možnosť, že by išlo len o akési regionálne špecifikum, musíme rovno vylúčiť. Zdá sa, že tínedžeri sú oveľa väčší pravičiari, ako boli rodičia v ich veku – čo, pochopiteľne, vyvoláva veľa otázok. Ako je to vôbec možné? Čím to je spôsobené? Ale hlavne: aké to bude mať dôsledky pre západnú civilizáciu?

thatcherovej deti

Začiatkom minulého roka vyšla vo vedeckom magazíne British Journal of Political Science štúdia, ktorá analyzovala generačnú zmenu politických postojov u mladých medzi rokmi 1985 až 2012. Cieľom výskumníkov bolo porovnať zmýšľanie britských občanov narodených počas vlády Konzervatívnej strany Margaret Thatcherovej a Labouristickej strany Tonyho Blaira. Výsledky však nedopadli vôbec podľa očakávaní. Predpokladalo sa, že generácia narodená a vychovaná počas vlády pravice nasiakne jej konzervatívnymi hodnotami; počas vlády labouristov malo dôjsť zase k opačnému efektu. Ako sa však ukázalo, nie je to pravda – aspoň nie úplne. Vývoj politickej orientácie mladej generácie zrejme podlieha svojim vlastným pravidlám a len ťažko uchopiteľným celospoločenským trendom. Napriek tomu nám môžu údaje, ktoré sa podarilo odborníkom zhromaždiť, veľa povedať o smere, ktorým sa Spojené kráľovstvo a Západ práve uberá.

„Libertariáni, na rozdiel od pravice aj ľavice, podporujú úplnú liberalizáciu vo všetkých oblastiach života – tak v ekonomickom, ako aj v sociálnom.“

Zistenia skutočne potvrdili existenciu takzvaných Thatcherovej detí, teda ľudí ideologicky stojacich na odkaze britskej Železnej lady. No čo je ešte zaujímavejšie, vedci objavili aj Thatcherovej vnúčatá, ktoré sa narodili počas vlády novej ľavice Tonyho Blaira. Počet konzervatívcov v osemdesiatych rokoch skutočne narástol. Narastal však ďalej aj potom. Mladí Briti čoraz menej podporujú redistribúciu bohatstva v spoločnosti (zo 45 % v roku 1987 na 36 % v roku 2009), rovnako si čoraz menej želajú, aby vláda míňala väčšie množstvo peňazí na sociálne výdavky (z 55 % na 27 %). Zistilo sa, že súčasní tínedžeri sú na rozdiel od svojich rodičov aj prarodičov autoritatívnejší v otázke verejného poriadku a kriminálneho systému, ale bývajú liberálni, čo sa týka otázok ženských práv alebo homosexuálnych manželstiev; viac podporujú v spoločnosti tiež rasovú a etnickú diverzitu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite