Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Deň samizdatu

.miloš Majko .klub .história

Keď sa dňa 12. októbra 1988 signatári podpisovali pod výzvu na podporu odsúdeného samizdatového tlačiara Ivana Polanského, zrejme vnímali svoj postoj ako niečo prirodzené.

Deň samizdatu Nkrita/Wikimedia Commons

vnímali to najmä ako obranu „svojho“ samizdatového kolegu. Veď aj oni robili to isté. Tlačili samizdat. Dostať za takúto činnosť štyri roky väzenia, a to ešte v roku 1988, bolo neslýchané a malo slúžiť odstrašujúco. Stal sa pravý opak. Občania Československej socialistickej republiky, konkrétne 92 signatárov, sa nielen podpísalo pod výzvu, ale pripísali k svojmu menu aj názov samizdatu, ktorý zastupovali. Teda opísali svoju „protištátnu“ činnosť, za ktorú mohli byť odsúdení. A k tomu aj vyzvali. V tej dobe hrdinský čin. Signatári si ani neuvedomovali, že svojím nevšedným prístupom sa vlastne podpisujú pod novodobý Deň samizdatu.

Prvá neformálna oslava Dňa samizdatu sa uskutočnila 10. decembra 2016 v Prahe v Libri prohibiti. Stretnúť v priestoroch tejto pražskej samizdatovej  knižnice toľko významných ľudí bolo nielen zážitkom, ale zároveň aj cťou.  V knižnici sa stretli niektorí signatári tohto listu, ako aj  redaktori, tlačiari a distribútori samizdatu z Česka a Slovenska.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite