Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Erik Baláž: Nezlyhal medveď, ale človek

.andrej Bán .klub .príroda

Dvadsať rokov sleduje život medveďov, robí o nich filmy aj knihy, je považovaný za nášho najväčšieho odborníka na divokú prírodu a jej ochranu. O prípade medvedice Ingrid a jej dvoch mláďat si myslí, že sa to inak, žiaľ, skončiť asi nemohlo. Erik Baláž.

Erik Baláž: Nezlyhal medveď, ale človek ANDREJ BÁN Odborník na divú prírodu a jej ochranu Erik Baláž.

čo hovoríte na zastrelenie medvedice Ingrid? Jej prípad pobúril verejnosť.

Celé ma to prekvapuje, najmä emocionálne reakcie bežných ľudí. Ja to vnímam tak, že na Slovensku sa každý rok strieľajú desiatky medveďov, len sa o nich na verejnosti nevie. A všeobecne prírode robíme ešte omnoho horšie veci, ktoré sa ľudí až tak nedotýkajú. Keby sme prišli pred „kauzou Ingrid“ do Liptovskej Kokavy a opýtali sa ľudí na medvede, tak povedia, že ich treba strieľať, lebo sú premnožené – a pritom väčšina miestnych medveďa ani nestretla. A teraz, keď pár dní Ingrid videli na vlastné oči a získali k nej a jej mláďatám až „osobný vzťah“, tak odrazu sú všetci na strane medveďa. To som vôbec nečakal, z minulosti poznám iné reakcie ľudí. 

čím je to? Médiami, ktoré o Ingrid veľa písali?

Je to asi o tom, že ak ľudia niečo spoznajú, získajú k tomu osobný vzťah – a chránia to. A potom, pri Ingrid sa ľudia idetifikovali aj s jej mláďatami, čo má až paralely s príbehmi detí. K medveďom v divokej prírode vzťah, bohužiaľ, neexistuje.

hovoríte to tak, ako keby vám jej zastrelenia nebolo ľúto.

Mne to je ľúto, ibaže tieto veci sledujem a vnímam dvadsať rokov a snažím sa to aj riešiť. Stále hovorím to isté: takéto situácie, príbehy sa opakujú. V jadre ide o to, že ak sú niekde odpadky, medvede sa tam naučia chodiť a pri veľkom návyku na tento druh stravy strácajú prirodzený strach z človeka, čo, samozrejme, ľudom začne prekážať. A nestane sa to, že medveď napadne človeka, ale naopak, medveďa napokon zastrelia – lebo zlyhal človek. Aj pri Ingrid som očakával takýto priebeh. V takýchto prípadoch už neexistuje dobré riešenie, len doživotné zajatie alebo smrť medveďa. A navyše sa na Slovensku strieľajú medvede aj v situáciách, keď na to nie je takýto dôvod.

a tu ten dôvod bol?

Dalo sa to riešiť inak, lepšie. Nemám k tomu zatiaľ dosť informácií. Zdalo sa mi, že to robili v dobrej vôli, povedali si: skúsime tú medvedicu aj s mláďatami zobrať do Tichej doliny a možno tam ostanú. Ale ony sa vrátili medzi ľudí. A bol tu veľký tlak verejnej mienky, ľudia sa báli o svoju bezpečnosť. A niekto musí rozhodnúť, niekedy je to na hrane. Čo ak medveď niekomu niečo urobí? Táto medvedica však bola až neuveriteľne pokojná a do poslednej chvíle nikoho neohrozovala. 

čo by ste urobili vy?

V prvom rade, medveď nesmie mať prístup k žiadnej potrave v blízkosti ľudí. Ingrid si ešte v Smokovci pokojne chodila vyberať odpadky, čo je nemysliteľné. Ona spala na strome a dole boli robotníci, ktorí do veľkého kontajnera dávali odpadky a ona tam chodila jesť – to sa nemalo stať. Pretože ak medveď nemá potravu, ide si ju hľadať inde. Tá medvedica by tam nebola, potravu by si hľadala v lese, to je zrejmé. A výmysly, že ju naháňal nejaký samec a preto ušla medzi ľudí – o tom nemá nikto nijaké dôkazy. 

čo je prvotná chyba?

Možno už jej matka chodila na odpadky, máme tu viac generácií kontajnerových medveďov. To sa deje už dlho, v 80. rokoch boli problémy v Račkovej doline, v 90. rokoch v Demänovskej doline. Vždy to niekde „vypláva“ a rieši sa ad hoc. V Demänovskej doline sa zastrelilo veľa kontajnerových medveďov, viac ako desať a viem, že tri medvede tam zrazili autá. Bol tam problém s odpadom z kuchyne hotelov a medvede tam chodili vylizovať tuk v čističke. Ale dali tam železnú mrežu a celý problém zanikol. Môžeme zastreliť desať aj dvadsať medveďov, no nič sa nezmení, pokiaľ sa nezabezpečí zdroj potravy. V prípade Ingrid sa mali udiať dve veci – nijaká potrava a nijakí ľudia v jej bezprostrednej blízkosti. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite