Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nie je nadávka ako nadávka

.michal Patarák .klub

Raz vulgarizmus, inokedy veselá sranda, ale vždy ide o slová, ktoré majú v jazyku naozaj bohaté použitie napriek ich značným reguláciám.

Nie je nadávka ako nadávka NATALIA SUTULA/ALAMY/PROFIMEDIA Nadávka nedokáže zmeniť to, čo sa nám stalo alebo deje, iba preladí našu vnútornú energetickú hladinu. Prinajlepšom.

hrubé výrazy poznáme všetci. Od ľudí, ktorí si bez nich nevedia predstaviť ani vstávanie z postele či prípravu praženice až po typy, ktoré sa ich systematicky vystríhajú, na ktoré pôsobia averzívne, ale ktorým sa niekedy v duchu aj tak nedokážu vyhnúť, keďže nadávky môžu byť aj automatickými a nevyslovenými myšlienkami. Ja mám nadávky rád. Niekedy ma uvoľnia, inokedy rozjaria a vnesú srandu do situácie, v ktorej som bol ešte pred chvíľou nepríjemne zaseknutý. Skrátka, majú svoj význam, ktorý však ťažko považovať za ustálený.

ventilačná funkcia

Psychologicky možno o nadávke v prvom rade hovoriť ako o ventilovom slove. Ide o výraz, ktorý pri vyslovení pomáha znížiť napätie človeka alebo uvoľniť náhle vzniknutú negatívnu emóciu. Na opis toho, ako ventilové slovo funguje, používam svoju teóriu dýzy. Aby skutočne fungoval, mal by to byť výraz, ktorý je naozaj krátky, úsečný, vyslovený prekotne a jasne. Vtedy sa do neho negatívna psychická energia môže vteliť a prinajmenšom sa nám i trochu uľaví. Aby však unikla, potrebuje prejsť cez úzky útvar, v tomto prípade verbálny – preto tá dýza.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite