Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Stratili sme príbeh liberálnej civilizácie

.juraj Medvec .ekonomika .týždeň v ekonomike

Odkaz jedného z hlavných predstaviteľov klasického liberalizmu Adama Smitha rezonuje aj dnes, tristo rokov po jeho narodení. Tu je jeho príbeh.

Stratili sme príbeh liberálnej civilizácie JEFF J MITCHELL/GETTY IMAGES Slávnostné odhalenie sochy ekonóma a Filozofa Adama Smitha 4.júla 2008 v škótskom Edinburghu.

zakladateľ modernej ekonómie alebo otec kapitalizmu. Aj tak zvyknú učebnice histórie či ekonómie označovať škótskeho filozofa, etika a ekonóma Adama Smitha. 

Adam Smith na svojich najznámejších portrétoch pôsobí prísne, keď so svojím majestátnym nosom a bielou parochňou hľadí do diaľky na národy budujúce bohatstvo. Obraz velikána ako človeka je však od kresby na plátne diametrálne odlišný. V skutočnosti bol Adam Smith zasnený intelektuál a knihomoľ. 

Povahové vlastnosti typické pre akademika však nebránili v tom, aby jeho dielo podnietilo prudký rozvoj liberálnej spoločnosti a s ňou aj príchod bezprecedentného bohatstva a životnej úrovne. 

Posledných vyše sto rokov sú však pojmy kapitalizmus, trhová ekonomika či klasický liberalizmus v úzadí. Preto nie sme ani takí bohatí, ani takí slobodní, ako by sme mohli byť, keby sme nasledovali myšlienky najslávnejšieho Škóta v histórii.

ukradnuté dieťa

Adam Smith sa narodil v dedine Kirkcaldy v Škótsku v roku 1723, teda presne pred tristo rokmi. A jeho životná cesta bola spletitá hneď od začiatku. Dodnes totiž presne nevieme, kedy sa narodil, a pokojne môže byť pravda aj to, že sme jeho tristoročnicu mali oslavovať už vlani. Vieme však, že ho pokrstili 16. júna 1723 v rodnej obci v grófstve Fife. Narodil sa do rodiny advokáta, jeho otec sa však tejto udalosti nedožil. Zomrel niekoľko mesiacov pred Adamovým narodením. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite