Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dáta bez pátosu: Séria – sankcie fungujú

.dáta bez pátosu .ekonomika

Bolo by užitočné, ak by sa niekto snažil vyvracať naratív, že „sankcie nefungujú“ aspoň nejakými dátami. Lebo sú publikované, existujú, zdrojom je Ruská centrálna banka, a tak by to mohlo znieť uveriteľne: Nech sa páči.

Dáta bez pátosu: Séria – sankcie fungujú

zdá sa nám, že v tabuľke bežného účtu platobnej bilancie za obdobie: január až máj v porovnaní rokov 2022 a 2023 vypadla číslica „1“ na mieste stoviek miliárd amerických dolárov.

dôkaz sporom – pokus

Ak by sankcie „nefungovali“, tak by ste u sankcionovanej krajiny čakali, že udrží trend rastu, prípadne zvládne aspoň rovnakú úroveň, alebo prinajhoršom to dá s malým poklesom.

Ale v Rusku sa bilancia export – import za prvých 5 mesiacov roka 2023 oproti rovnakému roku 2022 ukázala v takmer rovnakých číslach, len namiesto minuloročného prebytku 144 miliárd USD je to teraz len 44 miliárd USD. Je tam rozdiel 100 miliárd USD. To je ekvivalent 5 % HDP Ruska. Každý mesiac od januára do mája: mínus 1 %.

Makroekonomike rozumieme, zmyslu sankcií tiež a trendom rovnako. 

Stále je možné, že aj toto je pre niekoho dôkaz, že sa sankcie voči Rusku míňajú úspechu, nemajú zmysel, zavedené boli nadarmo a Rusku by bez nich nebolo ani horšie a ani lepšie. OK. 

Len potom neplakať, že u nás potraviny stoja medziročne o 30 % viac a že benzín a nafta boli namiesto dnešných 1,42 a 1,58 kedysi pred 3 rokmi 1,01 a 1,20. Lebo to je nič oproti tej stratenej JEDNOTKE.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite