Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Najziskovejším sektorom dominovali financie

.juraj Medvec .ekonomika .týždeň v ekonomike

Vyššie úrokové sadzby boli vlani pre banky a poisťovne doslova požehnaním. Katapultovali ich späť medzi najúspešnejšie odvetvia na Slovensku.

Najziskovejším sektorom dominovali financie ANDREJ BÁN V roku 2022 bola Všeobecná úverová banka jednou zo štyroch najziskovejších finančných inštitúcií.

rok 2022 bol pre finančné spoločnosti z hľadiska ziskovosti mimoriadne úspešný. Medzi desiatimi najväčšími firmami na Slovensku sa umiestnili hneď štyri. Pozíciu najsilnejšej finančnej inštitúcie opätovne potvrdila Slovenská sporiteľňa. Jej zisk dosiahol 245 miliónov eur a tržby sa zvýšili o 8 percent až na 709 miliónov eur. SLSP však nebola jediná. Darilo sa aj ďalším konkurentom, najmä Tatra banke, Všeobecnej úverovej banke či poisťovni Allianz. 

Podľa vyjadrení generálnych riaditeľov a členov predstavenstva dokážeme načrtnúť jasný príbeh roka 2022. Poslednú výsledkovú sezónu sprevádzal najmä negatívny vývoj kvôli vojne na Ukrajine, energetickej kríze a vysokej inflácii. Ten dokázali finančným domom viac než vykompenzovať centrálne banky zvyšovaním úrokových sadzieb v rámci ťaženia proti prudko rastúcim cenám. Ziskom bánk pomohlo aj to, že dokázali zdražiť poskytované úvery, ale do depozitných produktov sa vyššie úroky zatiaľ nestihli premietnuť. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite