Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Juraj Karpiš: Zlato nie je investícia, je to iný druh peňazí

.juraj Medvec .ekonomika

Ekonóm Juraj Karpiš z INESS-u sa netají svojím pozitívnym postojom k zlatu. Ako hovorí najznámejší investor na svete Warren Buffett, zlato nič netvorí, iba leží v trezoroch a reálna ekonomika bez povšimnutia prúdi okolo neho. Aký je teda názor Juraja Karpiša na úlohu zlata pri finančnej príprave na dôchodok? Z odpovedí možno budete rovnako prekvapení ako my.

Juraj Karpiš: Zlato nie je investícia, je to iný druh peňazí Boris Németh

čo je za vašim pozitívnym postojom k zlatu? To na rozdiel od akcií - teda podielu na finančnej  výkonnosti firiem - netvorí zisk, nevypláca dividendu.

Nemám preferované aktívum, hľadím na ne ako na nástroje. Je divné milovať kladivo a nenávidieť šróbovák. Ľudia zlato buď milujú alebo neznášajú. Nejaké zlato treba mať v portfóliu, ale nemôžete ho mať príliš veľa práve preto, lebo je to aktívum, ktoré nemá výnos. Zlato nedržím v šuflíku investícií ale v šuflíku hotovosť a peniaze. Za držanie zlata platím neustály ušlý výnos v podobe ušlého zisku alebo dividendy či nájmu, ale som ochotný ho platiť, keď vidím, že je v systéme príliš veľa rizika. Objem zlata v majetku sa má počítať v jednotkách percent. Okrem toho, že je zlato peniaze má aj nekorelovaný výnos s akciami (keď akcie klesajú, zlato by klesať spolu s nimi nemalo; poz. redakcie). Treba mať k tomu zdravý a racionálny vzťah, ale nula ani sto percent nie sú správne odpovede.

Kto je v zlate, ten si nesporí na dôchodok.

držaním zlata sa ale pripravujete o nárast hodnoty akcií.

Keď ste na sto percent v rizikovom aktíve, tak nevysedíte pokles trhov, lebo nie ste likvidný. Keby mala skrachovaná Silicon Valley Bank dosť zlata, tak to dokáže prečkať, aj keď so stratou. Zlato mi umožňuje držať rizikové investície. Zlato nie je investícia, zlato je iný druh peňazí, peniaze pre neveriacich. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite