Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.týždeň v ekonomike: Bye bye rubeľ, koniec elektrickým kolobežkám a nečakaná nezamestnanosť

.juraj Medvec .ekonomika

Pohodlne sa usaďte a popri veľkonočnej hostine si prečítajte výber ekonomických zaujímavostí zo sveta za posledných sedem dní.

.týždeň v ekonomike: Bye bye rubeľ, koniec elektrickým kolobežkám a nečakaná nezamestnanosť SITA/AP Photo/Dmitri Lovetsky

prudké oslabenie rubľa

V poslednom roku zaznamenala Ruská federácia masívny odliv kapitálu západných spoločností. Po zásahoch centrálnej banky sa síce podarilo situáciu stabilizovať, ale iba na nejaký čas. Napriek tomu ruský rubeľ za posledný týždeň prudko oslabil voči ostatným menám. Ešte v lete stačilo Rusom za jeden americký dolár zaplatiť 50 rubľov, minulý mesiac to už bolo 75 rubľov a dnes musia za jeden dolár zaplatiť až 82 rubľov. Slabnúci rubeľ znamená, že investori sa obávajú klesajúcich výnosov z predaja ropy a zemného plynu a krehkej ruskej ekonomiky. 

Okamžitou príčinou prepadu ruskej meny bol predaj obrovského ropného poľa na ďalekovýchodnom Sachaline britsko-holandskou ropnou firmou Shell. Tá sa už minulý rok zbavila svojich aktív v krajine, teraz sa iba dokončujú a finalizujú posledné kroky. Podobne ako Shell, aj ďalšie západné firmy majú problém z Ruska exitovať. Tamojšie úrady im situáciu sťažujú a blokujú ich odchod. Podľa The Wall Street Journal by Rusku mohol v najbližších mesiacoch hroziť masívny odliv kapitálu. Vladimir Putin má totiž podpísať dekréty, ktoré umožnia západným firmám konečne opustiť svoje už dlho odpísané ruské pozície.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite