Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.týždeň v ekonomike: Koniec sa blíži, Švajčiarsko je na kolenách a giganti stále prepúšťajú

.juraj Medvec .ekonomika

Pripravili sme pre vás prehľad najdôležitejších udalostí posledných dní. Prajeme príjemné čítanie.

.týždeň v ekonomike: Koniec sa blíži, Švajčiarsko je na kolenách a giganti stále prepúšťajú SITA/NYSE

turbulencie na švajčiarskom bankovom trhu

Tento týždeň sa upiekla, uskutočnila a rovno aj dokonala jedna z najväčších transakcií na bankovom trhu v histórii. Švajčiarska megabanka UBS odkúpila svojho rivala Credit Suisse za tri miliardy dolárov v snahe prinavrátiť malej krajine pod Alpami a spolu s ňou celému finančnému systému stabilitu. Minulý týždeň dlhodobé výbery peňazí z problematickej Credit Suisse nabrali na intenzite a hrozil okamžitý krach historickej inštitúcie. 167 rokov stará banka si za svoje problémy môže z veľkej časti sama. Nedostatočný manažment rizika, finančné podvody, sledovanie členov senior manažmentu generálnym riaditeľom či masívne straty pri obchodoch s firmami ako Greensill a Archegos sú iba jednotlivými príkladmi takmer nekonečného radu manažérskych zlyhaní. Zlé vedenie, nepresvedčivý záchranný plán a podvody dokázali jednu z najznámejších a najrešpektovanejších bánk potopiť v priebehu niekoľkých rokov. Z tejto rany sa povesť švajčiarskeho bankovníctva bude spamätávať ešte dlhé obdobie. 

ďalšie prepúšťanie u gigantov

Mysleli ste si, že technologické firmy ako je Google, Facebook či Amazon po desiatkach tisícoch prepustených pracovníkov skončili so zoštíhľovaním? Nuž, nevyzerá to tak. Tento týždeň oznámila spoločnosť Amazon ďalšie kolo masívneho znižovania stavov. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite