Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.týždeň v ekonomike: Nočná mora pre bankový sektor a ďalšie sprísňovanie úverov

.juraj Medvec .ekonomika

Udalosti posledných siedmich dní najviac pripomínajú divokú kovbojku. V .týždni sme pre vás pripravili ich krátke zhrnutie. Prajeme príjemné čítanie bez obáv o svoje vklady.

.týždeň v ekonomike: Nočná mora pre bankový sektor a ďalšie sprísňovanie úverov SITA/Ennio Leanza/Keystone via AP

druhý najväčší pád banky v histórii

Pred niekoľkými dňami sa na finančných trhoch objavili správy o problémoch Silicon Valley Bank. Tie sa prostredníctvom sociálnych médií rozšírili ako požiar a vkladatelia zobrali finančnú inštitúciu útokom. Klientmi boli najmä rizikové startupové firmy, ktorým rastúce úrokové sadzby spôsobili nedostatok vlastných prostriedkov. Tie tak začali zo svojej banky vyberať peniaze. Tou bankou, ako ste uhádli, bola SVB. Čím väčšie výbery klienti uskutočnili, tým väčšia panika sa medzi vkladateľmi šírila. Čím väčšia panika, tým viac vkladateľov utekalo do banky vybrať svoje peniaze. 

Dokonalá ukážka bankovej paniky a runu na banku. Hneď na druhý deň ako sa finančná inštitúcia dostala do problémov ju prebral americký regulátor do nútenej správy. Podľa oficiálnych údajov tak ide o druhý najväčší kolaps maloobchodnej banky od čias krachu Washington Mutual počas najhlbšieho dna finančnej krízy v roku 2008.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite