Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Inflácia ťahá našu životnú úroveň nadol

.juraj Medvec .ekonomika .týždeň v ekonomike

Výplaty na papieri rastú. Napriek tomu si môžeme dovoliť čoraz menej. Jednou z prekážok zmeny k lepšiemu je dnes aj rozdrobená a rozhádaná demokratická strana spektra.

Inflácia ťahá našu životnú úroveň nadol THANASIS ZOVOILIS/GETTY IMAGES Súčasná finančná a hospodárska situácia sa dá bez preháňania označiť za najťažšiu od Veľkej finančnej krízy z roku 2008.

naša životná úroveň pod náporom inflácie, energetickej krízy a rastúcich úrokov prvýkrát po rokoch klesá. Politici zatiaľ namiesto reforiem súťažia, ako ešte viac rozbiť a hlbšie pochovať nádej na vládu slušných strán. Tých, ktoré nás posunú dopredu nielen pri očiste spoločnosti, ale aj ekonomicky. Hlavným vinníkom ťažšej životnej situácie je najmä inflácia, teda prudký rast cien. Tá nám odkrajuje čoraz viac nielen z platov, ale aj z celkovej životnej úrovne, z množstva a kvality vecí, ktoré si môže bežný Slovák dovoliť. Slovenská ekonomika pritom poslednú dekádu zažívala pozvoľný ústup z vedúcich pozícií medzi najrýchlejšie rastúcimi krajinami v Európe. Tam sme sa dostali vďaka dôležitým ekonomickým reformám. Tie však boli medzi voličmi nepopulárne a nasledovala po nich dlhá vláda Smeru.

Protikorupčná garnitúra pod taktovkou OĽaNO svojimi vnútornými problémami, vzájomnými bojmi a zákernosťou jej čelných predstaviteľov premárnila šancu urobiť zo Slovenska opäť tatranského tigra. Nezodpovedné hospodárenie s verejnými prostriedkami a chaotické vládnutie doslova vháňajú sklamaných voličov do košiara strán ako Smer a Hlas. Fašisti sa z okrajovej záležitosti domácej scény stali tradičnými parlamentnými stranami, s ktorými sa musí počítať ako s potenciálnymi členmi budúcej koalície. Skutočne chceme vidieť takéto Slovensko?

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite