Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Najväčší krach banky v USA od roku 2008 – skrachovala Silicon Valley Bank

.sita .ekonomika

Je to najväčší krach banky v USA po kolapse Washington Mutual v roku 2008. Banka so sídlom v kalifornskej Santa Clare bola 16. najväčšia v krajine

Najväčší krach banky v USA od roku 2008 – skrachovala Silicon Valley Bank SITA/AP Photo/Jeff Chiu

skrachovala po tom, čo vkladatelia tento týždeň začali vyberať peniaze pre obavy o jej zdravie. V stredu napríklad oznámila, že predala majetok za 21 miliárd dolárov so stratou 1,8 miliardy dolárov.

V rámci zadržania majetku bankoví regulátori v Kalifornii a americká Federálna spoločnosť pre poistenie vkladov (FDIC) presunuli aktíva banky do novovytvorenej inštitúcie Deposit Insurance Bank of Santa Clara. Nová banka začne v pondelok vyplácať poistené vklady. FDIC a kalifornské orgány potom plánujú predať zvyšok aktív, aby skompletizovali ostatných vkladateľov.

V čase krachu mala Silicon Valley Bank podľa FDIC aktíva vo výške 209 miliárd dolárov. Nebolo jasné, koľko z jej vkladov bolo nad poistným limitom 250-tisíc dolárov, ale predchádzajúce regulačné správy ukázali, že veľa účtov túto sumu prekročilo. Banka slúžila najmä technologickým pracovníkom a spoločnostiam podporovaným rizikovým kapitálom, vrátane niektorých najznámejších značiek v tomto odvetví.

Podľa agentúry AP je len malá šanca, že sa chaos rozšíri v širšom bankovom sektore ako v mesiacoch pred Veľkou recesiou. Najväčšie banky, ktoré by s najväčšou pravdepodobnosťou spôsobili ekonomický kolaps, majú zdravé súvahy a dostatok kapitálu.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite