Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Z prieskumu vyplýva, že niektorí Slováci pre vyššie ceny energií obmedzujú iné výdavky a znižujú spotrebu

.tasr .ekonomika

Štyridsaťpäť percent slovenských domácností vynakladá úsilie na zníženie spotreby a využívanie alternatívnych zdrojov.

Z prieskumu vyplýva, že niektorí Slováci pre vyššie ceny energií obmedzujú iné výdavky a znižujú spotrebu pexels.com

zvýšenie cien energií sa výrazne dotklo 44 % Slovákov, ktorí sa ho snažia kompenzovať obmedzením vedľajších výdavkov, najmä na zábavu a rôzne voľnočasové aktivity. Štyridsaťpäť percent slovenských domácností vynakladá úsilie na zníženie spotreby a využívanie alternatívnych zdrojov. Z prieskumu, ktorý pre spoločnosť Kruk Česká a Slovenská republika uskutočnila agentúra Stem/Mark, tiež vyplynulo, že každú desiatu slovenskú domácnosť zvýšenie cien elektriny a plynu zatiaľ neovplyvnilo.

Jedenásť percent slovenských domácností pokrýva zvýšené náklady na energie zo svojich úspor a necelých 6 % opýtaných Slovákov vyššie životné náklady prinútili nájsť si druhé zamestnanie. Len minimum Slovákov si na zaplatenie vyšších účtov za energie alebo doplatkov muselo požičať, prípadne si v záujme úspor nájsť iné, energeticky menej náročné bývanie. Takmer 10 % respondentov prieskumu uviedlo, že sa ich zdražovanie energií nedotklo a novú výšku poplatkov zvládajú bez finančných ťažkostí.

Ako uviedla generálna riaditeľka spoločnosti Kruk Jaroslava Palendalová, údaje o spotrebe zemného plynu a elektriny ukazujú snahu slovenských domácností šetriť energiami a využívať alternatívne zdroje. Plusom pri riešení finančnej situácie slovenských domácností je podľa nej aj pomoc slovenskej vlády. Pomoc s vyššími cenami za energie potrebujú podľa Palendalovej predovšetkým nezamestnaní a dôchodcovia, ktorí sa pre vyššie životné náklady najčastejšie zadlžujú a sťahujú do menších bytov, ako aj osoby na rodičovskej dovolenke.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite