Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Čierne časy pre pracovníkov v technológiách

.juraj Medvec .ekonomika .názor

Zamestnanci veľkých technologických firiem sa boja o robotu. Giganty prepúšťajú po celom svete v desiatkach tisícov.

Čierne časy pre pracovníkov v technológiách NATHAN STIRK/GETTY IMAGES I Teraz Prepúšťaniu sa nevyhol ani americký gigant Amazon.

čoraz drahšie financovanie a spomaľujúca ekonomická aktivita tvrdo dopadli aj na víťaza nedávnej koronakrízy – technologický segment. Firmy ako Google, Amazon, Apple či Microsoft oznamujú masívne prepúšťania, ktoré sa dotknú pracovníkov po celom svete. Tí, ktorí v najbližšom období prídu o prácu, sa počítajú v desaťtisícoch. Ako hlavný dôvod firmy uvádzajú výrazný pokles obratu. Tradiční odberatelia technologických služieb začali každý dolár či euro v rukách obracať oveľa zodpovednejšie ako donedávna. To sa pretavilo do nižších odhadov rastu pre firmy zo Silicon Valley. 

Čísla prepustených zamestnancov sú skutočne mamutie. Amazon sa plánuje zbaviť viac ako 18-tisíc ľudí, Google 12-tisíc a Microsoft rovných 10-tisíc. Softvérové firmy však nie sú jediné, ktoré infláciu a rastúce sadzby cítia na vlastnom účtovníctve. S poklesom obchodnej aktivity zarábajú investičné banky čoraz menej na poradenských službách a rovnako sekajú stavy. Legendárna Goldman Sachs len nedávno reportovala najhoršie výsledky za posledné roky. Situácia so ziskovosťou naprieč celým sektorom je skutočne vážna, čo potvrdzuje aj okresanie bonusov pre členov senior manažmentu veľkých firiem. 

ekonomika už cíti vyššie úroky 

Úrokové sadzby minulý rok po celom svete zaznamenali najprudší nárast za niekoľko posledných dekád. Dôvodom monetárneho sprísňovania a zdražovania úverov pre domácnosti aj firmy bola vysoká inflácia.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite