Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Producentov slovenských potravín minulý rok potrápilo sucho

.juraj Medvec .ekonomika .spoločnosť

Extrémne sucho a rastúce ceny vstupov. To bol rok 2022 z pohľadu chovateľov a pestovateľov, ktorí dodávajú produkty na pulty našich obchodov.

Producentov slovenských potravín minulý rok potrápilo sucho DANO VESELSKÝ/TASR Vysušená pôda Vysušená pôda v obci Veľké Leváre na Záhorí počas leta 2022.

extrémne sucho a rastúce ceny vstupov. To bol rok 2022 z pohľadu chovateľov a pestovateľov, ktorí dodávajú produkty na pulty našich obchodov. 

Minulý rok bol pre poľnohospodárov náročný. Dlhotrvajúce sucho počas letných mesiacov zasiahlo nielen úrodu, ale podpísalo sa aj pod nárast cien potravín na pultoch obchodov. Producentov zasiahli aj rastúce ceny energií a negatívne zapôsobili aj turbulencie na politickej scéne, najmä problémy okolo schvaľovania štátneho rozpočtu na rok 2023.

historické počasie

Naši producenti v priebehu roka skloňovali najmä jedno slovo: sucho. Vysoké teploty, málo snehu počas zimy, nedostatok zrážok a pokles hladín riek aj podzemných vôd spôsobili nečakane veľké problémy. „Extrémne sucho, nedostatok zrážok, pre Slovensko neobvyklé prúdenie severného horúceho vetra spôsobilo, že porasty cukrovej repy trpeli enormným vlahovým deficitom,“ uviedol Zväz pestovateľov cukrovej repy Slovenska v jednej z odpovedí na otázky od Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory. Minulý rok je tak sebestačnosť Slovenska v produkcii cukru iba na úrovni 85 percent. Počas súčasnej sezóny sa očakáva chatrný výsledok 150-tisíc ton. V optimálnych podmienkach pritom dokážeme vypestovať 180- až 200-tisíc ton cukru. 

Sucho negatívne ovplyvnilo výnosy aj pri pestovaní zemiakov. Poukazuje na to už úbytok obhospodarovanej plochy. Tá sa za posledný rok zmenšila o 10 percent. Menšie výnosy boli aj pri prepočte na jeden hektár. „Na množstve a kvalite zemiakov sa veľmi výrazne podpísali vysoké teploty,“ uviedol Zemiakársky a zeleninársky zväz SR. A zase teplotné výkyvy na jar znamenali menej vypestovanej zeleniny. 

Nedostatok vlahy a vysoké teploty zaznamenali aj slovenskí vinohradníci. Podľa vyjadrení šéfky Zväzu vinohradníkov a vinárov Slovenska Jaroslavy Kaňuchovej Pátkovej potrápili celý sektor produkcie a spracovania hrozna klimatické zmeny. Tie mali výrazný dopad na množstvo tohtoročnej úrody.

trh zasiahla aj inflácia a nedostatok financií

Naši pôdohospodári minulý rok okrem sucha zápasili aj s raketovo rastúcimi cenami vstupov. Dekády nevídaná inflácia sa prejavila v raste prakticky všetkých vstupných nákladov pre farmárov. Tí stále poukazujú na nedostatočnú finančnú podporu zo strany štátu či Európskej únie, ktorú vidieť najmä na stále nízkom podiele slovenských produktov na pultoch našich obchodov. Aj potravinárstvo a poľnohospodárstvo je však podnikanie ako každé iné. Mnohé subjekty nedokážu dostatočne plniť priania zákazníkov a prežívajú iba vďaka štedrej podpore štátu z peňazí daňových poplatníkov. Pokiaľ by sme podobný spôsob prerozdeľovania majetku zaviedli aj na iné odvetvia, nemohli by sme hovoriť o trhovej ekonomike. 

Potenciálny problém predstavuje aj tohtoročný štátny rozpočet. Turbulentné obdobie spojené s pádom vlády prinieslo veľkú finančnú neistotu aj pri štátnych platbách. Upozorňuje na to aj Únia hydinárov Slovenska. „Dôležité bude schválenie štátneho rozpočtu na rok 2023, v opačnom prípade nebude možné realizovať žiadnu dodatočnú podporu pre podnikateľov či domácnosti ani zastropovať ceny elektrickej energie a plynu,“ uviedli hydinári. 

Z finančného hľadiska pestovatelia a chovatelia kladne hodnotili aj prijatie Strategického plánu pre spoločnú poľnohospodársku politiku na roky 2023 – 2027. Napriek očakávaným drobným zmenám a hrboľatej implementácii vládne naprieč sektorom relatívna spokojnosť. Zemiakársky zväz uviedol, že s plánom nie sú na 100 percent spokojní, ale na rozdiel od prípravy tých predchádzajúcich boli prizvaní na rokovania a vláda ich pripomienky reálne vypočula a zohľadnila. V najbližších niekoľkých mesiacoch sa bude postupne pripravovať domáca legislatíva, ktorá má pomôcť implementovať európske predpisy na naše domáce podmienky. 

Pozitívne hodnotenie od farmárov si vyslúžili aj ministerstvá a vládne agentúry. Tie vraj viac ako v minulosti načúvali problémom praxe a snažili sa o zlepšenie existujúcej situácie. Zväzy si pochvaľujú najmä úroveň komunikácie zo strany štátu. Vyzdvihujú aj súbor konkrétnych malých, ale dôležitých krokov, ktoré viedli k zlepšeniu situácie pestovateľov na Slovensku v poslednom roku. 

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite