Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.týždeň v ekonomike: Politici nás zadlžujú, kážu o morálke a pripisujú si všetky zásluhy

.juraj Medvec .ekonomika

Inými slovami: typický piatok. Prečítajte si to najdôležitejšie, čo sa v ekonomike za posledný týždeň udialo.

.týždeň v ekonomike: Politici nás zadlžujú, kážu o morálke a pripisujú si všetky zásluhy SITA/Diana Černáková György Gyimesi, Igor Matovič, Veronika Remišová a Eduard Heger oslavujú po schválení štátneho rozpočtu na rok 2023, 22.12.2022

prehnane dobrý marketing rozpočtu

Hlavnou ekonomickou správou týždňa je dohoda o štátnom rozpočte. Politici aj médiá ju prezentujú ako to najlepšie, čo sa na svete udialo od vynálezu kolesa. V ekonomickej redakcii .týždňa si tým až takí istí nie sme. Najprv zopár faktov. Posledné tri roky deficity neustále rástli a vláda nás tak zadlžuje stále rýchlejším tempom. Sekera verejného sektora na rok 2023 bude najvyššia za posledných desať rokov vo výške 6,44 percenta celého výkonu ekonomiky. Tento objektívny fakt akoby našim politikom a médiám vôbec nespôsoboval vrásky na čele. Budúci rok sa zároveň spustí procedúra nadmerného dlhu prostredníctvom dlhovej brzdy. Stále žiadna reakcia alebo aspoň verejné vyjadrenie, že naše financie nie sú na správnej trajektórii. 

Zo všetkých strán sa ozýva iba chvála. Budúci rok pritom makroekonomicky nevyzerá práve ružovo. Pravdepodobnosť recesie prekračuje 95 percent, úrokové sadzby sú najvyššie od Veľkej finančnej krízy a dlhopisové trhy kruto trestajú európske štáty za ich fiškálnu nezodpovednosť prudko rastúcimi nákladmi na financovanie dlhu. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite