Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.týždeň v ekonomike: Ďalšia padlá vláda, Slováci strácajú úroveň a Fed pevne drží kurz

.juraj Medvec .ekonomika

Pripravili sme pre vás prehľad toho najzaujímavejšieho, čo prinieslo posledných pár dní v domácej a svetovej ekonomike.

.týždeň v ekonomike: Ďalšia padlá vláda, Slováci strácajú úroveň a Fed pevne drží kurz SITA/AP Photo/Seth Wenig

naša životná úroveň reálne klesá

Slovákov drvia rastúce ceny a ekonomická nestabilita. Ukázali to hneď viaceré súbory nedávnych dát. Podľa prieskumu agentúry Focus pre mBank tento rok plánujeme na vianočné darčeky minúť iba 94 eur. Minulý rok to bolo pritom 106 a v roku 2020 rovných 100 eur. Dôvodom je najmä inflácia, ekonomické spomalenie a energetická kríza. Všetky tieto faktory sa podpisujú pod opatrnejšie správanie sa Slovákov pri spotrebe. Negatívne správy o našom finančnom zdraví tento týždeň pokračovali aj ďalej. Podľa prieskumu Home Credit nastal u Slovákov za posledný rok významný prepad v objeme úspor. Štvrtina dokonca prišla o všetky nahromadené úspory z posledných rokov. Kľúčovým dôvodom je dynamika vzťahu medzi cenami a mzdami. Kým inflácia tlačí ceny väčšiny tovarov a statkov nahor, rast miezd za jej tempom zaostáva. V reálnom vyjadrení si tak z výplaty za tento rok môžeme dovoliť menej ako vlani. 

fed drží kurz aj napriek nižšej inflácii

Posledných niekoľko dní zamiešalo kartami aj na monetárnom fronte. Najprv prišli z americkej ekonomiky dáta, ktoré poukázali na nečakané spomalenie inflácie. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite