Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Najmocnejšia sila v celej ekonómii

.juraj Medvec .ekonomika .spoločnosť

Vianoce sú ideálny čas pozrieť sa na vaše osobné financie. Ako snehová guľa sa môžu nabaliť nielen dlhy, ale aj majetok.

Najmocnejšia sila v celej ekonómii JONATHAN KITCHEN/GETTY IMAGES Vďaka fenoménu zloženého úročenia si dokážete vybudovať do dôchodkového veku solídny majetok.

vianoce sa blížia a spolu s nimi sa zvyšuje aj chuť Slovákov utrácať na úver. Zadlžiť sa, aby sme kúpili vianočné darčeky či dovolenku, na ktorú nemáme, je čoraz bežnejšie. Spotrebitelia takýmto spôsobom dávajú prechod túžbe po okamžitej spotrebe na úkor budúcnosti. Pokiaľ chcete byť finančne zodpovední a namiesto rozpúšťania svojich aktív majetok budovať, musíte sa obrniť trpezlivosťou a odriekaním. 

V ekonómii sa na popis tohto nepríjemného javu vžil pojem odložená spotreba či odložené uspokojenie a nie je to nič príjemné. Finanční experti odporúčajú tým, ktorí sa chcú na starobu finančne zabezpečiť, nasledovať niekoľko jednoduchých konceptov. Kľúčovým je zložený úrok. Málokto si dokáže naplno a do dôsledkov predstaviť silu jediného skutočného zázraku, ktorý v ekonómii existuje. Odborníci vysvetľujú, čo je zložené úročenie a ako môže zásadne otočiť váš život o stoosemdesiat stupňov.

„Priemerný ročný výnos akciového indexu S&P 500 dosiahol za poslednú dekádu 13,5 percenta.“

istota v neistote

Ak vám niekto tvrdí, že má investíciu, o ktorej zaručene vie, koľko v najbližšom roku-dvoch zarobí, s najväčšou pravdepodobnosťou vám klame.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite