Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Druhý pilier: Väčšie výnosy, vyššie dane

.juraj Medvec .ekonomika .spoločnosť

Minister Krajniak je ďalší z politikov, ktorí sa rozhodli prekopať náš dôchodkový systém. Novela prináša ako pozitívne, tak aj negatívne zmeny. Aký je záver? Sporte si na dôchodok radšej sami.

Druhý pilier: Väčšie výnosy, vyššie dane JAKUB JULÉNY/SITA Novela ministra Milana Krajniaka prináša viacero zmien. Medzi tými kľúčovými sú povinný vstup do druhého piliera pre každého nového sporiteľa do 40 rokov, ktorý prvýkrát začína platiť odvody.

v posledných dňoch Slovenskom prebehli správy o nižšej DPH na vleky a športoviská, ktoré úplnou náhodou vlastní aj predseda parlamentu Boris Kollár. Viacerým táto správa pripomína vrchol koronavírusovej pandémie, keď boli úplne nezmyselne zatvorené obchody, reštaurácie a prakticky všetko, ale výnimku mali napríklad lyžiarske strediská. Aká náhoda. Možno trochu pod radarom preto preletela správa o ďalšej zmene v dôchodkoch. 

Systém príjmu v starobe sa u nás mení častejšie ako počasie a politici z každej strany spektra sa snažia čo najviac obmedziť slobodné sporenie a presunúť čo najviac prostriedkov do štátnych schém. Parlament tak v súlade s touto filozofiou prijal ďalšiu zmenu, ktorá obmedzuje prístup k prostriedkom v druhom pilieri. Výhodou zmeny je, že mnohí sporitelia budú kvôli novele profitovať z presunu do výkonnejších fondov.

predvolená stratégia

Novela z dielne ministra práce Milana Krajniaka zo Sme rodina prináša viacero zmien. Tými kľúčovými sú povinný vstup do druhého piliera pre každého nového sporiteľa do 40 rokov, ktorý prvýkrát začína platiť odvody. Z núteného vstupu do druhého piliera sa môžete odhlásiť, musíte však spraviť niekoľko aktívnych krokov. Zavádza sa tiež predvolená investičná stratégia. Tá by mala priniesť pozitívne efekty pre sporiteľov. Mnohí si totiž dnes sporia v neefektívnych a málo výnosných dlhopisových fondoch. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite