Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Svet hlási ďalší rast úrokov

.juraj Medvec .ekonomika .týždeň v ekonomike

Ceny energií a inflácia. Týmito slovami sa dá zhrnúť aktuálne dianie v ekonomike. Životné náklady sú čoraz vyššie a naša výplata má čoraz menšiu hodnotu. Prinášame vám prehľad kľúčových finančných udalostí za posledné dni.

Svet hlási ďalší rast úrokov MICHAEL M. SANTIAGO/STAFF/GETTY IMAGES 29. august 2022 New York, USA: Obchodníci na Wall Street sledujú prepad indexu Dow Jones o 1 000 bodov po tom, čo Fed oznámil ďalšie zvyšovanie sadzieb.

uťahovanie nikam neodchádza

Prehľad ekonomických správ začíname na opačnej strane Atlantiku, v Spojených štátoch. Od diania v najsilnejšej svetovej ekonomike závisí aj sila nášho hospodárskeho rastu a najmä naše dôchodky. Investorov najnovšie príliš nepotešil šéf americkej centrálnej banky Fedu Jerome Powell. Ten na každoročnej konferencii v Jackson Hole oznámil pozorne počúvajúcim poslucháčom, že Fed ani zďaleka nekončí s uťahovaním monetárnej politiky. Svet sa napriek roku nárastu úrokových sadzieb musí obrniť a pripraviť na ďalšie zvyšovanie nákladov na pôžičky. 

„Obnovenie cenovej stability si pravdepodobne bude nejaký čas vyžadovať zachovanie reštriktívnej politiky,“ potvrdil vo Wyomingu Powell. „Historické udalosti dôrazne varujú pred predčasným uvoľňovaním politiky,“ dodal šéf Fedu. Nezastavil sa iba pri technokratických pojmoch, ale jasne povedal, že dvíhanie sadzieb bude ekonomiku a domácnosti bolieť. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite