Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akciové trhy sa prepadli do krízového režimu

.juraj Medvec .ekonomika

Viaceré zo svetových akciových indexov pod ťarchou inflácie a rastúcich úrokov spadli o viac ako dvadsať percent a oficiálne tak vstúpili do medvedieho trhu.

Akciové trhy sa prepadli do krízového režimu

„akcie sa prepadli do medvedieho trhu.“ To je najčastejšie opakovaná ekonomická správa posledných hodín. Najsledovanejší globálny akciový index S&P 500 konečne prelomil negatívnu hranicu a klesol o viac ako 20 percent zo svojich predchádzajúcich maxím. Práve takýto pokles sa označuje ako medvedí trh. Naposledy sa akcie obchodovali v tomto teritóriu počas pandémie v roku 2020 a predtým až počas Veľkej finančnej krízy. Tesne s ním flirtovali aj v rokoch 2011 a 2018, vtedy však magickú dvadsaťpercentnú hranicu neprelomili. 

S&P 500 sa dnes pohybuje okolo úrovne 3750 bodov, nedávno pritom maximá dosahovali až 4800 bodov. Dnešná úroveň je nižšia ako oficiálne číslo 3837 bodov, ktoré potrebovali analytici vidieť, aby oficiálne ohlásili medvedí trh. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite