Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Zápisnica Fedu ukázala na silnejšie uťahovanie úverovej politiky

.juraj Medvec .ekonomika

Americká centrálna banka plánuje zvýšiť sadzby tento rok takmer o dve percentá a predávať 95 miliárd cenných papierov mesačne. Finančné trhy sa ďalšiemu nárastu úrokov zrejme nevyhnú.

Zápisnica Fedu ukázala na silnejšie uťahovanie úverovej politiky SITA/AP Photo/Richard Drew, File

americká centrálna banka Fed poriadne pritvrdila v boji proti inflácii. Včerajšia zápisnica z jej zasadania odhalila, že to jej šéf Jerome Powell to myslí s návratom k cenovej stabilite tentokrát vážne. Zvyšovanie sadzieb a kvantitatívne uťahovanie nás podľa odhadov centrálnych bankárov bude sprevádzať minimálne celý rok 2022.

odvíjanie súvahy

Posledné roky sme boli zvyknutí na pozitívne prekvapenia zo strany svetových centrálnych bankárov. Včerajšia zápisnica Fedu tento zvyk naštrbila. Tá odhalila, že americkí centrálni bankári od mája začnú so znižovaním svojej súvahy o 95 miliárd mesačne. 60 miliárd budú tvoriť krátkodobé americké dlhopisy a zvyšných 35 hypotekárne cenné papiere MBS. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite