Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Inflačné tlaky nútia centrálne banky ubrať nohu z plynu skôr, ako sa čakalo

.juraj Medvec .ekonomika

Rast cien v Eurozóne a trh práce v USA dosahujú rekordy. Obnova je rýchlejšia, než predpovedali experti.

Inflačné tlaky nútia centrálne banky ubrať nohu z plynu skôr, ako sa čakalo Brendan Smialowski/Pool via AP Jerome Powell

v piatok svet šokovali výsledky amerického trhu práce. Po údere omicronu sa očakávalo, že sa zamestnávanie v Spojených štátoch spomalí. Naopak, prekvapivý nárast množstva nových pracovných miest ešte zrýchlil a namiesto očakávaných 150-tisíc nových pracovných miest ich pribudlo až 467-tisíc. A spolu s trhom práce zrýchľuje aj inflácia. Správy v podobnom duchu prichádzajú aj z Eurozóny. Rekordný rast cien a nízka nezamestnanosť spôsobujú centrálnym bankárom vrásky na čele.

Vysoká zamestnanosť je sama o sebe výborná vec, problém nastáva keď prichádza v období prudkého nárastu cien. Mzdová inflácia tú celkovú ešte viac podporí a zmena cenovej hladiny sa dostane ďaleko za hranicu, ktorú Fed a ECB budú ochotní a schopní tolerovať. Ciele Fed i ECB je držať infláciu pod 2, no súčasná inflácia je násobne vyššia a nič nenaznačuje, že by sme sa mali na úroveň 2% v dohľadnom horizonte čo i len priblížiť.

zdražovanie zrýchľuje

Obe centrálne banky totiž zo zákona musia sledovať inflačné ciele. Pokiaľ inflácia vzrastie nad určitú úroveň a bude sa nad ňou držať dlhodobo, obe inštitúcie musia konať.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite