Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Esej Tomáš Zálešáka: Inflácie plodia falošných prorokov

.tomáš Zálešák .ekonomika .téma

Nielen peniaze v inflácii strácajú hodnotu. Postihnutí sú aj ľudia, ktorí spolu so zdrojmi príjmov a úsporami strácajú sebavedomie. Zbedačená masa hľadá niečo alebo niekoho, kto jej vráti pocit sebaúcty. A hľadá aj vinníka svojho utrpenia. Najlepšie, ak ho možno masovo obviniť a masovo likvidovať.

Esej Tomáš Zálešáka: Inflácie plodia falošných prorokov 12/UNIVERSAL IMAGES GROUP/GETTY IMAGES Adolf Hitler pracoval na svojom imidži a schopnosti ovládnuť dav. V roku 1925 trénuje pred objektívom Heinricha Hoffmanna.

načrtnutá situácia nemusí vždy dospieť tak ďaleko, no práve extrémne stavy nás tu budú zaujímať. Stručne vyjadrené: čas ekonomických a finančných kríz je časom rastúcich čísel a miznúcej hodnoty. Úvaha, ktorú tomuto javu venoval Elias Canetti (v knihe Masa a moc) je pomerne známa. Možno ju však rozvádzať, venovať jej hlbšiu pozornosť, aplikovať jej postrehy v nových podmienkach 21. storočia, keď sa klasicky opísaný jav stáva aktuálnym na nových úrovniach a v nových dimenziách.

inflácia v psychológii más

Je chybou opisovať a posudzovať ekonomické krízy v čisto ekonometrických pojmoch, napríklad v číslach vyjadrujúcich pokles objemov produkcie, finančných zásob a schodky v rozpočtoch. Ekonomické a finančné krízy majú totiž ďalšie následky: morálne, psychologické a samozrejme politické. A tie ich môžu aj prežívať.

Canetti poznamenáva, že v inflácii „vzniká dvojité znehodnotenie, vychádzajúce z dvojitého stotožnenia. Jedinec sa cíti znehodnotený, pretože jednotka, na ktorú sa spoliehal, a ktorú si vážil ako sám seba, sa začala rúcať. (...) „Keď sa milióny šplhajú do výšky, premieňa sa celý ľud, skladajúci sa z miliónov, v nič.“ A o kúsok ďalej: „Náhle znehodnotenie osoby sa nikdy nezabúda, je príliš bolestivé. Človek ho so sebou nosí celý život – pokiaľ ho nemôže zviesť na niekoho iného.“

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite