Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Centrálna banka: hasič alebo podpaľač?

.šimon Jeseňák .juraj Medvec .ekonomika .téma

Nielen energia, ceny rastú naprieč celou ekonomikou. Centrálne banky dekádu tlačili peniaze a inflácia nebola nikde na dohľad. S rokom 2022 sa vrátila so silou, akú sme nevideli niekoľko dekád. Ako ďalej?

Centrálna banka: hasič alebo podpaľač? THOMAS LOHNES/GETTY IMAGES 30. december 2021 Frankfurt, Nemecko: Spektakulárne nasvietenie budovy Európskej centrálnej banky v rámci osláv 20. výročia zavedenia eura. Devätnásť z dvadsiatich siedmich krajín Únie dnes platí touto menou.

desiateho apríla 2020 sa na spravodajskom portáli CNBC objavili na titulnej strane dva titulky. Prvý znie „najlepší víkend na akciovom trhu od roku 1938“ a druhý „za posledné tri týždne prišlo o prácu 16 miliónov Američanov. Áno, čítate správne, tieto titulky boli uverejnené 16. 4. 2020 a nie prvého apríla 2020. Nejde teda o prvoaprílový žartík či o recesiu. Svet sa zbláznil, no straty lucidity trhov badať už dekády, najneskôr od spľasknutia Dotcom bubliny. Reakciou centrálnych bánk bola vtedy politika kvantitatívneho uvoľňovania, teda noblesný názov pre bohapusté tlačenie nových, karpišovskou terminológiou „zlých peňazí“ do systému. Doláre, eurá, libry sa množili, no reálne bohatstvo ľudí prinajlepšom stagnovalo.

prilievanie oleja do ohňa

Predstavme si záchytnú kaďu na dažďovú  vodu, do ktorej priteká voda. Táto záchytná nádoba ju zvláda zachytávať, kým nie je príliv priveľký. Ak množstvo vody stúpne, tak sa kaďa jednoducho preplní a nadbytočná voda sa začne vylievať mimo nej na cestu. Bežná reakcia by bola prestať liať vodu do kade, no reakcia centrálnych bánk bola počas covidu-19 presne opačná. Napriek tomu, že kaďa dávno pretekala, neprestali sme do nej prilievať šialené množstvo vody. V USA nalial Fed do systému 40 percent nových dolárov a ECB 30 percent nových eur.

„Nulová úroková sadzba je kapitalistický nezmyslel, no zvykli sme si na ňu a užívali sme si politiku lacných peňazí.“

Rakúski ekonómovia bili na poplach a upozorňovali, že pri tomto šialenom tempe kreovania nových peňazí bude musieť všetko zdražieť. Centrálne banky sa len usmievali a prilievali olej do potenciálneho inflačného ohňa. Dnes sa tvária, že s tým, že olej je horľavina, nerátali. Snaha naliať do kade s limitovaným objemom viac vody nie je nová a ostatná dekáda môže byť definovaná ako dekáda kvantitatívneho uvoľňovania.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite