Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Milujeme život na dlh?

.juraj Medvec .ekonomika .spoločnosť

Dlhy slovenských domácností rastú. Milan Krajniak oznámil, že začínajú fungovať bezplatné dlhové poradne platené peniazmi z eurofondov. Bude to na niečo dobré?

Milujeme život na dlh? FOTO OMAR MARQUES/GETTY IMAGES Čoraz viac ľudí nedokáže svoje nehnuteľnosti splatiť počas aktívnej pracovnej kariéry a splátky na nich tlačia aj na dôchodku.

v týchto poradniach majú finanční poradcovia, právnici a psychológovia radiť domácnostiam a jednotlivcom v dlhoch, ako svoju situáciu zlepšiť. A ono je to strašný paradox: štát chce naučiť občanov zodpovedne nakladať s peniazmi tým, že im poskytne ďalšiu službu zadarmo (pardon, platenú z ich daní). 

stredná trieda v dlhoch

Zadlžovanie je dnes neoddeliteľnou súčasťou života na Slovensku. Prakticky každý príslušník strednej triedy v Bratislave má dlhy. Najčastejšie ide o hypotéku. Ceny nehnuteľností naďalej rastú rýchlejšie ako príjmy, takže dlhy na bývanie budú stále rásť. NBS pred pár rokmi zaviedla pravidlo, aby banky požadovali aspoň časť ceny bytu v hotovosti vopred. Mala to byť snaha obmedziť špekulácie, ale nevyšla. Nedostatok hotovosti sa totiž bežne preklenuje spotrebným úverom. Inými slovami, ľudia si požičajú, aby si mohli požičať. A to ani nehovoríme o nízkopríjmových skupinách...Už to tak pomaly vyzerá, že do strednej triedy patríte, iba ak máte hypotéku, lízing a spotrebný úver.

Bývať niekde treba a málokto sa dokáže vyhnúť úveru na byt či dom. Evergreenom sú však aj pôžičky na spotrebu. Slovenská komora exekútorov aj tento rok pred Vianocami varovala pred nerozmysleným braním pôžičiek na vianočné darčeky. Exekútori vymáhajú aj takéto dlhy – nemajú inú možnosť. Opisujeme situáciu prehnane pesimisticky? Zlou správou je, že oficiálne čísla s nami súhlasia

čoraz ostrejšia finančná hrana

Slovensko drží hneď dve nelichotivé celoeurópske prvenstvá. „Silný rast úverov vedie k zrýchleniu rastu zadlženosti domácností. Slovensko sa v ňom opäť dostalo na čelo krajín EÚ,“ povedal pre .týždeň hovorca Národnej banky Slovenska Peter Majer. Len za posledný rok celkový dlh domácností narástol o osem percent. A pritom už dnes máme najväčší podiel dlhu na celkových príjmoch spomedzi európskej dvadsaťsedmičky. To znamená, že občania žiadnej z európskych krajín nežijú na takej ostrej finančnej hrane ako Slováci.

„Napriek tomu, že sú Slováci s dlhmi na hrane už dnes, pokračujú v navyšovaní existujúcich úverov a opakovane predlžujú ich splatnosť.“

Podľa NBS podporujú chuť na zadlžovanie aj lacné peniaze. „Súčasný vývoj je výsledkom silného dopytu zo strany klientov podporeného nízkymi úrokovými sadzbami,“ vysvetľuje Majer. Dôležitú úlohu hrá aj rast cien nehnuteľností akcelerovaný nízkymi sadzbami centrálnych bánk.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite