Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Šetríte si na dôchodok? Tu sú rady odborníkov

.juraj Medvec .ekonomika

Na dlhodobé zhodnocovanie prostriedkov využite akciové fondy, zhodujú sa experti.

Šetríte si na dôchodok? Tu sú rady odborníkov uctovnictvoprevsetkych.sk

https://haberl.sk/produkty/spoliehať sa na starobu iba na dôchodok od štátu neznie ako najlepší nápad. Neustále zmeny, povinné presuny do nízkovýnosných fondov či vyhrážky úplným zrušením druhého piliera vyvolávajú v dnešnej pracovne aktívnej populácii neistotu. Čoraz viac ľudí si preto sporí mimo vládnych schém. Expertov sme sa pýtali, ako investovať, aby sme sa zabezpečili na dôstojnú starobu.

investíciu musíte vedieť premeniť na hotovosť

Experti dlhodobo odporúčajú investovať do svetových akcií a prispôsobiť si riziko pridaním dlhopisov. Uplynulý rok 2021 bol pre investorov mimoriadne prívetivý a akcie dosiahli dvojciferné výnosy. Na Slovensku sa však stále za najlepšiu investíciu považuje nehnuteľnosť. A to napriek viacerým problémom, ktoré sa s tým spájajú. Ceny nehnuteľností sú závislé na aktuálnej finančnej sile obyvateľstva a ich ceny môžu značne fluktuovať. Ešte väčším problémom je ich nelikvidnosť. To znamená, že pokiaľ chcete byt či dom premeniť na hotovosť, zaberie vám to mesiace času a cena nakoniec nemusí dosiahnuť pôvodnú predstavu. Predávať nehnuteľnosť počas recesie môže znamenať stratu mnohoročných úspor. Nehovoriac o tom, že takmer všetky životné úspory máte v jednom košíku.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite