Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Nesystémové opatrenie zatne do rozpočtu Sociálnej poisťovne sekeru. Zaplatíme ju všetci

.juraj Medvec .ekonomika .týždeň v ekonomike

Najnovší nápad z dielne ministra práce má priniesť ženám s deťmi spravodlivosť. Zvolený spôsob odborníci kritizujú.

Nesystémové opatrenie zatne do rozpočtu Sociálnej poisťovne sekeru. Zaplatíme ju všetci RANISLAV BIBEL/SITA S prostriedkami, ktoré chce minister Krajniak použiť na zaplatenie sociálneho opatrenia, už rozpočet počíta niekde inde.

návrh tzv. rodičovského bonusu má navýšiť výdavky štátu o viac ako 500 miliónov eur. Podľa kollárovcov sa zdroje našli a na reformu sú vyhradené už dnes. Také jednoznačné to však nie je: experti upozorňujú, že s týmito zdrojmi sa už počíta inde v rozpočte. Kto to teda zaplatí? Bremeno spočinie na pleciach Sociálnej poisťovne, ktorá je vo finančných problémoch už dnes.

boj za spravodlivosť cez dlhy

Dôchodkový systém je dnes podľa ministra práce Milana Krajniaka zo Sme rodina mimoriadne nespravodlivý voči ženám. Podľa jeho slov ich diskriminuje, keď ženám s deťmi každý mesiac príde menej prostriedkov z dôchodku ako ostatným. Pripravuje preto zásadnú zmenu. Každý z rodičov by mal k dôchodku dostať 2,5 percenta zo mzdy pracujúceho dieťaťa navyše. Odvody sa platcom nezvýšia, rovnako to ani neovplyvní nárok na ich budúci dôchodok. Reforma však podľa odhadov samotného rezortu práce bude stáť vyše pol miliardy eur. Jeho šéf argumentuje, že zdroje sú už dnes vykryté a dopad na rozpočet bude neutrálny. S tým sa však odborníci nestotožňujú.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite