Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ceny porastú rýchlejšie ako platy a dôchodky. Vláda by mala šetriť, inak nám hrozí grécka cesta

.juraj Medvec .ekonomika

Väčším problémom ako vysoká inflácia môžu byť politici a ich riešenia.

Ceny porastú rýchlejšie ako platy a dôchodky. Vláda by mala šetriť, inak nám hrozí grécka cesta SITA/KR PZ Trnava

centrálne banky s príchodom koronakrízy opätovne šliapli na plyn a pridali do obehu nové peniaze. K tlačeniu peňazí sa pridali problémy v dodávateľských reťazcoch po svete, ktoré tlačia ceny tovarov nahor. Po vyše dekáde sa inflácia vrátila s nečakanou silou, akú sme na Slovensku, Európe či USA nezažili už desiatky rokov. Hlavnou príčinou sú podľa analytika Martina Vlachynského z inštitútu INESS lacné peniaze.

dôchodky a mzdy nebudú stíhať

Podľa expertov nie je zdražovanie, ktoré cítime v našich peňaženkách, jediným negatívnym efektom rastúcich cien a nie každý ju pocíti rovnako. Inflácia sa nedotýka všetkých statkov a ľudí rovnomerne. „Ak rastú rýchlejšie ceny potravín, negatívny vplyv viac pocítia nižšie príjmové skupiny,“ hovorí Vlachynský. Podobne nerovnomerne rastú s infláciou aj mzdy. Pracovníkom v niektorých odvetviach či dôchodcom porastú príjmy pomalšie ako ceny bežných tovarov. To bude vytvárať tlak na ich rozpočet a pokles životnej úrovne.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite