Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Daňová revolúcia zatiaľ sny neplní. Koalícia o nej rokuje, výsledok je v nedohľadne

.juraj Medvec .ekonomika

Návrh Matovičovej reformy daní a odvodov zatiaľ nevideli ani najbližší partneri. O jej finálnej podobe sa vo vláde vedú spory.

Daňová revolúcia zatiaľ sny neplní. Koalícia o nej rokuje, výsledok je v nedohľadne SITA/Branislav Bibel

keď v novembri minister financií Igor Matovič ohlásil reformu s pompéznym názvom Daňová revolúcia, vyvolal rozporuplné reakcie. Koaliční partneri zo Sme rodiny zmenu privítali, oveľa zdržanlivejší boli poslanci za SaS spolu s odborníkmi. Kritika sa zniesla nielen na samotný návrh, jej terčom boli aj zdroje financovania. Reforma by sa totiž podľa slov ministra financií Igora Matoviča mala zaplatiť sama. Po vyše dvoch mesiacoch je ohľadom reformy, ktorá plní sny, ticho.

neisté rokovania

O expremiérovom návrhu sa v súčasnosti rokuje na najvyšších miestach. Žiadne konkrétne výsledky však zatiaľ na stole nie sú. „K jednotlivým bodom reformy sa vyjadrujú koaličné strany a rokovania o tom, na čom sa vieme všetci zhodnúť, ešte len budú prebiehať,“ povedal predseda Výboru pre financie a rozpočet Marián Viskupič. Nič, čoho by sa poslanci mohli pevne zachytiť, nateraz neexistuje. „Neviem o tom, že by bolo v dispozícii paragrafové znenie,“ potvrdzuje poslanec SaS. Koaličné strany sa po nečakanom predstavení reformy financmajstrom posadili za jeden stôl a prednášali k návrhu svoje pripomienky. Dodnes však zhoda v koalícii neexistuje. Ako prízvukujú jednohlasne politici aj odborníci, príprava podobnej reformy si žiada čas a predstavené zmeny sú šité horúcou ihlou

Poslanci majú dnes k dispozícii len hrubý náčrt toho, čo môžu očakávať pri parlamentných rozpravách. Inštitút finančnej politiky pred Vianocami zverejnil takzvanú víziu daňovej reformy. Tá dáva aspoň základný odhad dopadu na rozpočet a neistoty, ktoré z uvedenia návrhu do života plynú. Nič z toho však zatiaľ nie je isté a finálne znenie sa môže od pôvodného návrhu dramaticky odlišovať.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite