Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

45 argumentov proti. Zvyšovanie minimálnej mzdy nie je progresívne, ani sociálne

.filip Vačko .ekonomika

Politici sa dlhodobo predháňajú vo zvyšovaní minimálnej mzdy. Je pritom jedno, či je práve pri moci Smer alebo Igor Matovič. Slovenský ekonomický inštitút INESS minulý týždeň zverejnil krátku publikáciu s názvom „45 dôvodov, prečo zmraziť minimálnu mzdu“. A sila argumentov v tejto publikácii by mohla presvedčiť politikov, že akékoľvek ďalšie zvyšovanie minimálnej mzdy prinesie viac škôd ako úžitku.

45 argumentov proti. Zvyšovanie minimálnej mzdy nie je progresívne, ani sociálne SITA/Branislav Bibel Prezident KOZ SR Marián Magdoško a bývalý predseda vlády Peter Pellegrini počas minuloročnej tlačovej besedy o zvýšení minimálnej mzdy.

„minimálna mzda je zlý nástroj na naplnenie dobrého cieľa“, uvádzajú ekonómovia v publikácii. Každý by chcel vyššie mzdy. No zvyšovanie v minimálnej mzdy často nezvyšuje mzdy najnižšie zarábajúcich ľudí, ale mnohých z nich pripravuje o prácu. Ako je to možné?

bezkonkurenčný rast

Za posledných sedem rokov vzrástla minimálna mzda na Slovensku o 72 percent. Dnešná minimálna mzda vo výške 580 eur predstavuje až 52 percent priemernej mzdy, čo je druhý najvyšší podiel v EÚ. Ak by sa budúci rok zrealizovalo zvýšenie minimálnej mzdy na plánovaných 623 eur, Slovensko by sa v Európskej únii dostalo na prvé miesto. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite