Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Slovensko na chvoste. Pumpovanie peňazí do zdravotníctva nám životy nezachráni

.marianna Sádecká .ekonomika

Veľa peňazí, ale málo kvality. To je v skratke príbeh slovenského zdravotníctva, ktoré v najnovšom hodnotení ukázal inštitút INESS. Analytici sa pozreli na to, ako sme obstáli v porovnaní s ostatnými krajinami a prečo by nám mohlo slúžiť ako vzor Poľsko a nie Švajčiarsko.

Slovensko na chvoste. Pumpovanie peňazí do zdravotníctva nám životy nezachráni SITA/FNsP Žilina Ilustračný záber z operačnej sály Žilinskej nemocnice.

dávame do zdravotníctva málo alebo veľa? A vieme peniaze, ktoré do neho vkladáme, aj efektívne využiť?

Ekonomický inštitút INESS zverejnil výsledky analýzy Index Zdravie za peniaze 2020, ktorý hodnotil, ako efektívne míňame peniaze v zdravotníctve a aké výsledky za tieto eurá dostávame. Porovnanie s ostatnými európskymi krajinami pripravili analytici Martin Vlachynský a Katarína Barteková. Výsledky indexu aj diskusia novinárov boli prekvapivé a práve diskusia novinárov ukázala, že téma zdravotníctva zostáva zrejme málo pochopená. Podľa analytikov sú totiž niektoré opatrenia drahé, ale neefektívne, iné zase lacnejšie a účinnejšie.

Index zdravia za peniaze slúži najmä na to, aby sa predchádzalo plytvaniu vzácnymi zdrojmi na opatrenia, ktoré by mohli mať nízku pridanú hodnotu a aby sa presmerovali radšej tam, kde najviac chýbajú. Má pomôcť aj ako oporný bod pre diskusiu odborníkov a širšej verejnosti o efektívnosti zdravotnej politiky. Index berie do úvahy aj ekonomické pomery krajiny.

tri rebríčky

Na základe zozbieraných dát analytici predstavili niekoľko rebríčkov.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite