Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Zrušili bankový odvod, rezort financií sa dohodol s bankami

.redakcia .ekonomika

Kontroverzný dvojnásobný bankový odvod čakajú zmeny. Predstavitelia rezortu financií a zástupcovia bánk podpísali v pondelok spoločné memorandum k programu Rozvojový fond Slovenska.

Zrušili bankový odvod, rezort financií sa dohodol s bankami SITA/Úrad vlády SR

doteraz banky ročne platili približne 150 mil. eur v rámci bankového odvodu, avšak prostriedky sa nedali použiť reálne v ekonomike. „Na základe aktuálnej dohody sa z tých zmrazených peňazí vezme miliarda eur a vloží sa do Rozvojového fondu Slovenska. Tieto prostriedky budú môcť byť použité v rôznych štátnych projektoch, ako napríklad výstavba nemocníc, výstavba nájomných bytov a iné,“ povedal na pondelkovej tlačovej konferencii predseda vlády Igor Matovič. 

Banky sa zároveň zaviazali, že ročne investujú pol miliardy do úverov pre štátne projekty a ročne navyše investujú jednu miliardu eur pre úvery ľuďom a firmám.

Nová vláda Igora Matoviča a banky viedli vzájomné diskusie k bankovému odvodu už zopár mesiacov. Podpis memoranda ministerstvo financií v posledných týždňoch niekoľkokrát odsunulo na neskôr s odôvodnením, že dokončovali posledné detaily.

 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite