Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Ďurana z INESS: Kažimírov vyrovnaný rozpočet? Ten sme utrpeli

.marína Gálisová .ekonomika

Dnes sa odstupujúci minister financií Peter Kažimír pochválil dĺžkou svojho pôsobenia vo funkcii, ale aj inými výkonmi. Čo si o jeho odkaze myslí Radovan Ďurana, analytik z INESS - Institute of Economic and Social Studies?

Ďurana z INESS: Kažimírov vyrovnaný rozpočet? Ten sme utrpeli Branislav Bibel/SITA 11. apríl 2019, Bratislava: Andrej Kiska a Peter Kažimír po podaní demisie ministra financií do rúk prezidenta.

 pán Kažimír má zo svojho účinkovania na ministerskom poste očividne dobrý dojem. Tiež máte tento názor?

Ministrovi sa podarilo výrazne zvýšiť daňové zaťaženie a za pomoci razantného hospodárskeho rastu vyrovnať verejné financie. Ak sa však pozrieme na dlhodobú udržateľnosť verejných financií, tak veľkú časť Kažimíroveho úsilia vymazala jeho neschopnosť zastaviť strop na vek odchodu do dôchodku. 

čo by ste na jeho pôsobení hodnotili kladne?

Peter Kažimír zdedil myšlienku hľadania hodnoty za peniaze a podarilo sa mu tento útvar uviesť do praxe. Pozitívne hodnotíme, že aj na iných ministerstvách sa rozširuje analytický aparát, ale výsledky tohto úsilia zatiaľ nie sú také výrazné. Bohužiaľ, ak aj vzniknú úspory, sú automaticky rozpustené v iných výdavkoch. Zlepšila sa efektivita výberu DPH, hoci naďalej tam ostáva relatívne veľká rezerva.

a čo bolo negatívne?

Zvyšovanie daňového zaťaženia, ktoré neprinieslo adekvátne zlepšenie služieb verejnej správy.  Okrem toho stále neprebehol audit zamestnanosti vo verejnej správe. Minister až na konci svojho obdobia spustil projekt zavádzania výdavkových stropov, aj to veľmi opatrne. A nepodarilo sa mu zvrátiť zavedenie stropu na vek odchodu do dôchodku. Neexistuje centrálna evidencia štátneho majetku. Verejné inštitúcie nezdieľajú náklady.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite