Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Čo robí prezident? V kampani sa darí hoaxom, pretože jeho funkcii nerozumieme

.veronika Verešová .ekonomika

Webový portál Zmudri.sk prináša sériu videí o funkcii prezidenta. Informujú o jeho právomociach a kompetenciách. Prostredníctvom krátkych online videí cielia na mladých.

Čo robí prezident? V kampani sa darí hoaxom, pretože jeho funkcii nerozumieme

okolo prezidentských volieb sa počas celej kampane vedú búrlivé debaty, pričom viacerí používajú vo svojich tvrdeniach a odporúčaniach argumenty, ktoré vôbec nesúvisia s právomocami prezidenta.

„Súčasťou mnohých kampaní, antikampaní a verejných debát je šírenie nepravdivých a zavádzajúcich informácií. Preto je veľmi dôležité, aby mali mladí ľudia a prvovoliči dostatočné množstvo informácií,“ povedal zakladateľ projektu Zmudri.sk Julián Gerhart.

Skupina šiestich mladých ľudí stojacich za projektom Zmudri.sk si myslí, že je kľúčové a zodpovedné vedieť viac o funkcii prezidenta a mať dostatok informácií o kandidátoch. 

Pripravili štyri krátke videá, ktoré zhrňujú informácie o úrade prezidenta. 

 Ako a na aké obdobie si volíme prezidenta? Aké podmienky musí kandidát spĺňať? Aké má prezident právomoci? Kde nájsť informácie o kandidátoch? Na uvedené otázky by mal človek po zhliadnutí videí poznať odpoveď. „Cieľom tohto kurzu určite nie je diktovať ľuďom, koho majú voliť, a aký majú mať na jednotlivých kandidátov názor. Chceme mladým priblížiť politiku a motivovať ich, aby vôbec voliť išli,“ dodal Gerhart. 

Projektu sa venujú vo svojom voľnom čase. „Nebaví nás len nadávať na stav školstva a poukazovať na problémy, rozhodli sme sa, že s tým niečo spravíme a aspoň svojou troškou prispejeme k riešeniu,“ uzavrel.

Projekt získal v roku 2018 Social Impact Award Slovakia. Od svojho vzniku spolupracujú s viac ako tridsiatimi školami a získali spätnú väzbu od viac ako päťsto stredoškolákov. „Myslíme si, že táto platforma je veľmi nápomocná pre učiteľov, ktorí môžu videami zatraktívniť vyučovanie v triedach alebo efektívnejšie vysvetliť učivo,“ uviedol Gerhart.

riešiť chcú aj podporu pre extrémistov a nízku účasť v eurovoľbách

Podľa Gerharta mladí ovládajú množstvo poučiek, no nie sú pripravení na riešenie reálnych problémov. „Takisto je tu množstvo nelichotivých ukazovateľov a štatistík, ako napríklad vysoké percento mladých, ktorí sympatizujú s extrémizmom, ktorí nie sú dostatočne mediálne a finančne gramotní, ktorí nevedia napísať reprezentatívny životopis a ďalšie,“ dodal Gerhart. Na Zmudri.sk chcú prinášať mladým ľuďom témy a informácie, ktoré využijú vo svojom bežnom živote. 

Do budúcnosti plánujú natočiť videá o psychohygiene a zvládaní stresu, ktorými chcú pomôcť študentom ľahšie zvládať skúšky. „Neskôr sa budeme intenzívne venovať voľbám do európskeho parlamentu. Priblížime mladým činnosť Európskej únie, pretože volebná účasť je v týchto voľbách extrémne nízka,“ prezradil budúce plány Gerhart.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite