Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Trump v európskom porceláne

.dalibor Roháč .ekonomika .iný pohľad

Transatlantické vzťahy už zažili lepšie časy. A nejde len o Donalda Trumpa. Roztržka okolo irackej vojny živila už dávno protiamerické nálady vo Francúzsku či Nemecku. A tým to neskončilo.

Trump v európskom porceláne Natália Ložeková / natalialozekova.sk

keď prišlo osem rokov Baracka Obamu, bol síce na kontinente obľúbený, ale on sám európsku lásku neopätoval. Francúzi napríklad dodnes nezabudli, ako sa odmietol pridať k ich snahe odpovedať na Asadovo použitie chemických zbraní v Sýrii.

Trumpovu zahraničnú politiku vrátane jeho ciest do Poľska, Nemecka a Francúzska treba pritom vnímať v kontexte rastúcej rezignácie Washingtonu na vedúcu úlohu vo svete. Trumpovo heslo „America First“ nie je anomáliou, ale súčasťou dlhodobého trendu. Trumpov príhovor v Poľsku, prvý kontakt s Putinom či konfrontácia na G20 súvisiaca s Parížskou dohodou by preto neboli triviálnymi úlohami ani pre prezidenta v normálnych časoch, no dnes niesli riziko, že urýchlia odchod Spojených štátov zo svojich funkcií vo svete. Zvyšok sveta však na čosi také nie je pripravený – a Európa zvlášť.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite