Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Inflácia na Slovensku bola vo februári najnižšia po viac ako dvoch rokoch

.sita .ekonomika

Najväčší vplyv na celkovú infláciu v rámci medziročného porovnania mali naďalej ceny potravín s nealko nápojmi.

Inflácia na Slovensku bola vo februári najnižšia po viac ako dvoch rokoch

inflácia vo februári v medziročnom porovnaní spomalila na dva a polročné minimum a dosiahla 3,4 %. Medziročne vyššie ceny boli podľa Štatistického úradu SR vo všetkých odboroch. Dvojciferný rast pretrvával vo vzdelávaní a aktuálne pod vplyvom zvýšenia spotrebnej dane vzrástla miera inflácie na dvojcifernú hodnotu aj pri alkohole a tabaku.

Najväčší vplyv na celkovú infláciu v rámci medziročného porovnania mali naďalej ceny potravín s nealko nápojmi. Tempo ich zdražovania podľa úradu prudko spomalilo a prvýkrát od novembra 2021 bolo miernejšie než celkový rast spotrebiteľských cien. Vo februári dosiahla inflácia pri potravinách medziročnú hodnotu 3,3 %. Medziročne vyššie ceny zaznamenalo 7 z 9 zložiek potravín, ale okrem ovocia s dvojciferným rastom vo všetkých zložkách zdražovanie spomaľovalo. Menej ako pred rokom spotrebitelia platili len za mlieko, syry a vajcia o 3,7 % a za oleje a tuky o 7,5 %.

V odbore alkohol a tabakové výrobky negatívne ovplyvnili celkovú mieru inflácie najmä ceny tabaku. Tie vzrástli o 12,5 % a destilátov, ktoré boli v medziročnom porovnaní drahšie až o 21,4 %. V odbore vzdelávanie to boli opäť najmä poplatky v materských a základných školách, ktoré podporili rast úhrnnej inflácie.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite