Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Starosta lukratívnej mestskej časti: Rozvoj Bratislavy sa nedá zastaviť

.juraj Medvec .ekonomika

Bratislavská mestská časť Záhorská Bystrica patrí medzi najviac vyhľadávané lokality na bývanie na Slovensku. Nová infraštruktúra ale nestíha doháňať prudký nárast obyvateľstva, hovorí jej dlhoročný starosta Jozef Krúpa.

Starosta lukratívnej mestskej časti: Rozvoj Bratislavy sa nedá zastaviť SITA/Branislav Bibel

záhorská Bystrica bola pred pätnástimi rokmi klasická dedina, dnes je to súčasť Bratislavy so všetkým, čo sa s mestom spája. Býva tu množstvo úspešných podnikateľov či umelcov. Všetci títo ľudia v minulosti lokalitu vyhľadávali najmä kvôli kombinácii blízkosti do centra hlavného mesta a bývania v lone prírody. 

Záhorská Bystrica v posledných rokoch zažíva nevídaný rozvoj. „Od roku 1972 je Záhorská Bystrica mestskou časťou Bratislavy. Vtedy to bola typická záhorácka obec so svojimi tradíciami a výrazne dedinským rázom,“ hovorí jej dlhodobý starosta Jozef Krúpa. To už je však dávno preč. „Pred pätnástimi rokmi mala Záhorská Bystrica do troch tisíc obyvateľov, dnes má 7500 obyvateľov, teda dva a pol násobný nárast za pätnásť rokov.“ A očakáva sa ďalší rast. Mestská časť tak musí riešiť špecifické problémy, ktoré spôsobuje neustále rozrastanie Bratislavy.

odvrátená strana rastu

S viac ako dvojnásobným nárastom obyvateľov pribudli samospráve okrem vyšších daňových príjmov aj ťažkosti. Rozpočet mestskej časti je obmedzený a tá nestíha pripravovať nevyhnutnú infraštruktúru. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite