Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Zamestnávatelia na Slovensku prijímajú do práce čoraz viac cudzincov

.sita .ekonomika

Vlani ich pribudlo cez 12-tisíc, uviedlo ústredie práce.

Zamestnávatelia na Slovensku prijímajú do práce čoraz viac cudzincov unsplash/Mimi Thian

na konci minulého roka na Slovensku pracovalo viac ako 100-tisíc cudzincov. V porovnaní s koncom roka 2022 bolo na slovenskom trhu práce o 12,6 tisíca cudzincov viac. Vyplýva to z údajov Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny SR.

Najpočetnejšou skupinou cudzincov pracujúcich na Slovensku sú dlhodobo Ukrajinci. Medziročne ich pribudlo 5,9 tisíca, čím celkový počet Ukrajincov pracujúcich u nás vzrástol na 39,3 tisíca. Počet Srbov pracujúcich na Slovensku sa v minulom mesiaci oproti koncu roka 2022 znížil o 117 na 9,8 tisíca. Spomedzi občanov z krajín Európskej únie bolo na Slovensku najviac Rumunov, ktorých u nás pracovalo 7,1 tisíca, nasledovali Česi so 6,5 tisíca pracovníkmi a na treťom mieste boli Maďari, ktorých za prácou na Slovensko prišlo 6-tisíc.

Na živobytie si na Slovensku zarábajú aj ľudia z exotickejších krajín. Na konci minulého roka u nás pracovalo 3,2 tisíca Indov, cez 1,6 tisíca Gruzíncov, takmer tisíc občanov Kirgizska, či cez 300 pracovníkov z Filipín.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite