Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dáta bez pátosu: Tri správy k dôchodkom — Na bielom koči

.dáta bez pátosu .ekonomika

Vláda sa chystá otvoriť II. pilier a tým pádom mnohí prejdú zo systému otáznych výnosov/príspevkov k dôchodku z II. piliera do Sociálnej poisťovne na 100%. Už sa tak stalo 4 krát, vždy za Fica.

Dáta bez pátosu: Tri správy k dôchodkom — Na bielom koči servitky.com

vďaka od dnes známej výške Aktuálnej dôchodkovej hodnoty na 2024 si viete vypočítať Váš dôchodok, ak pôjdete do dôchodku v 2024.

Všetky info sumárne tu: https://t.ly/zZP-8

Pri odrobení potrebného počtu rokov a pri odchode v riadnom čase, pri poberanej priemernej mzde budú dôchodky nových dôchodcov okolo €750. Výdavky systému výrazne medziročne rastú a „bude to drahé“.

Systém potrebuje reformu. Zásadnú

Vláda sa chystá zachovať II. pilier, ale príspevky do neho pravdepodobne zníži na 2% z dnešných viac ako 5%. Tým pádom ostane budúci rok mesačne Sociálnej poisťovni „naviac “asi €65-€75 miliónov a to je ročne bonus: €800-€900 miliónov, čo pomôže vykryť polovicu ročného deficitu Sociálnej poisťovne.

Na budúcnosť si v podstate prestaneme šetriť a všetko „prejeme“

Vláda sa chystá otvoriť II. pilier a tým pádom mnohí prejdú zo systému otáznych výnosov/príspevkov k dôchodku z II. piliera do Sociálnej poisťovne na 100%. Už sa tak stalo 4 krát, vždy za Fica.

Ak by prešlo v 2024 menej ako 10% sporiteľov, so svojimi priemernými úsporami z celkových vyše €11 miliárd v II. pilieri, tak Sociálna poisťovňa dostane priebežne v roku 2024 asi 1 miliardu eur. 

To pomôže vykryť druhú polovicu ročného deficitu Sociálnej poisťovne. Hotovo. Platí a platiť bude: Včera sme zjedli to, čo sme mali zajtra zasadiť. Ale zas, ideme v krásnom bielom koči.

 Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite