Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Niektorí členovia OPEC+ znížia produkciu ropy

.sita .ekonomika

Pokúšajú sa tak zvýšiť ceny suroviny na svetových burzách.

Niektorí členovia OPEC+ znížia produkciu ropy sita/AP Photo/David Zalubowski

organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) a s ňou spolupracujúce štáty, vrátane Ruska, znížili svoje dodávky globálnej ekonomike o viac ako dva milióny barelov denne. Tieto dobrovoľné škrty sa dotknú prvých troch mesiacov budúceho roka. Od začiatku nasledujúceho roka by sa zároveň Brazília, ktorá patrí k významným producentom ropy, mala stať členom OPEC+.

Rozsiahle znižovanie produkcie zo strany OPEC+ a jednotlivých členských krajín trvajúce od októbra minulého nepriniesli stabilnejšie zmeny v cenách ropy. Jorge Leon, hlavný viceprezident pre prieskum ropného trhu v spoločnosti Rystad Energy, vyhlásil, že štvrtkové zasadnutie OPEC+ prinieslo členom mierne sklamanie a „horkosladký“ pocit najmä pre Saudskú Arábiu, ktorá nedokázala presvedčiť ostatné krajiny, aby sa zaviazali k zníženiu produkcie.

Saudská Arábia sa na najnovších škrtoch podieľa znížením o milión barelov denne, kým produkcia Ruska klesne o 500-tisíc barelov. Produkciu v menších množstvách obmedzia aj Irak, Spojené arabské emiráty, Kuvajt, Kazachstan, Alžírsko a Omán.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite