Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Pôdohospodárska platobná agentúra už vyplatila takmer celú štátnu pomoc

.sita .ekonomika

Zrušenie úľav na nákup Zelenej nafty je jedným z opatrení, ktoré vláda Ľudovíta Ódora navrhla ako možný krok k ozdraveniu verejných financií.

Pôdohospodárska platobná agentúra už vyplatila takmer celú štátnu pomoc SITA/Martin Medňanský

pôdohospodárska platobná agentúra (PPA) už vyplatila takmer celú štátnu pomoc, tzv. Zelenú naftu 2023. Ide o podporu poľnohospodárskej výroby formou dotovania časti spotrebnej dane z minerálnych olejov. Do dnešného dňa poslala na účty prijímateľov 29,6 milióna eur z celkovej sumy 30,8 milióna eur, teda viac ako 96 percent. V tejto sume je obsiahnutých 2 790 žiadostí o platbu z celkového počtu 2 868 schválených príjemcov pomoci vo výške spomínaných 29,6 milióna eur. PPA vyplatí celú podporu s názvom Zelená nafta do konca tohto roka.

Výzva na predkladanie žiadostí o poskytnutie štátnej pomoci vo forme úľav na environmentálnych daniach bola otvorená od 21. júla tohto roka do 21. augusta tohto roka. Cieľom pomoci je podporiť poľnohospodársku prvovýrobu formou vrátenia časti spotrebnej dane z minerálnych olejov. PPA takto podporuje prvovýrobcov v rastlinnej a živočíšnej výrobe. V minulom roku poskytla PPA podporu vo forme tzv. Zelenej nafty 2 697 žiadateľom v celkovej sume 32 miliónov eur.

Vláda Roberta Fica plánuje pokračovať vo vyplácaní najväčšej štátnej pomoci pre poľnohospodárov. Zrušenie úľav na nákup Zelenej nafty je pritom jedným z opatrení, ktoré úradnícka vláda Ľudovíta Ódora navrhla ako možný krok, ktorý by prispel k ozdraveniu verejných financií. Štát by tým ušetril 32 miliónov eur ročne. Za zrušenie tejto štátnej pomoci sa prihovárajú aj analytici Inštitútu ekonomických a spoločenských analýz (INESS).

Súčasná vláda hodnotí štátnu pomoc v podobe tzv. Zelenej nafty ako systémovú. Vo svojom programovom vyhlásení hovorí o pokračovaní v systémovej štátnej pomoci vo forme úľav na environmentálnych daniach, a to najmä pre oblasť špeciálnej rastlinnej výroby a živočíšnej výroby. Systémovosť tejto štátnej podpory pritom podľa INESS spochybnili aj analytici Útvaru hodnoty za peniaze. „Táto štátna pomoc smeruje peniaze tam, kam už tečú cez iné programy, ide teda skôr o podporu, ktorá má marketingovo pomôcť vláde zviditeľniť sa v očiach prijímateľov dotácií. Vzhľadom na stav verejných financií je to dotácia, ktorú by sme odporučili zrušiť, “ uviedli analytici INESS.

Úľavy farmárom na nákup nafty sú najväčšou schémou štátnej pomoci v poľnohospodárstve. Až 80 percent príjemcov zelenej nafty podľa rezortu financií dostalo v roku 2021 podporu z viac ako piatich dotačných schém. Viac ako desať podpôr dostalo 14 percent príjemcov. „Potreba dotovania nafty by mohla zaniknúť aj vďaka iniciatíve Európskej komisie REPowerEU. Jej cieľom je znížiť energetickú závislosť na Rusku prostredníctvom investícií do využívania obnoviteľných zdrojov na výrobu palív alebo výmeny technológií za úspornejšie a energeticky efektívnejšie,“ uviedlo ministerstvo financií počas úradníckej vlády. Alternatívou je podľa rezortu zníženie výdavkov na dotačnú schému zastropovaním maximálnej výšky dotácie.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite