Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Banskobystrický samosprávny kraj schválil krízový rozpočet

.tasr .ekonomika

Poslanci sa pri ďalšom rozvoji spoliehajú na príjmy z eurofondov.

Banskobystrický samosprávny kraj schválil krízový rozpočet sITA/Kancelária NR SR

banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) bude na budúci rok hospodáriť s vyrovnaným rozpočtom vo výške takmer 341,6 milióna eur. Rozhodli o tom vo štvrtok krajskí poslanci. Rozpočet, ktorý má prívlastok krízový, je výsledkom úsporných opatrení, ku ktorým musela krajská samospráva pristúpiť po nesystémových rozhodnutiach minulých vlád, energetickej kríze a inflácii. TASR o tom informovala hovorkyňa BBSK Lenka Štepáneková.

Rozpočet medziročne počíta s poklesom daňových príjmov a oproti tomu rastom bežných výdavkov. Kraj musí šetriť vo všetkých oblastiach, chýbajú prostriedky na plánovanie a prípravu nových kultúrnych podujatí, na rozširovanie poskytovania sociálnych služieb alebo musí dofinancovávať fungovanie škôl z vlastných prostriedkov z dôvodu nepostačujúceho normatívu z ministerstva školstva.

Ako zdôraznil predseda BBSK Ondrej Lunter, rozvoj kraja sa však nezastaví. Vďaka európskym zdrojom plánujú zrekonštruovať viaceré cesty a mosty, investovať do škôl a školských zariadení, do obnovy zariadení sociálnych služieb a budov kultúrnych inštitúcií.

„Rozhodli sme sa sústrediť na to, aby sme uskutočnili čo najviac úspešných projektov z prostriedkov európskych fondov a podobných finančných mechanizmov. Investičné projekty sú plánované v rozpočte na rok 2024 v celkovej výške 77 miliónov eur. Ich povinné spolufinancovanie však musíme vykryť z dodatočných úverových zdrojov, preto zastupiteľstvo schválilo aj nový dlhodobý investičný úver vo výške deväť miliónov eur,“ konštatoval Lunter.

Ako šéf kraja tiež pripomenul, že zostavovanie rozpočtu bolo v dôsledku katastrofálnych dosahov daňového bonusu predchádzajúcej vlády mimoriadne náročné. BBSK prišiel v tomto roku o viac ako 16 miliónov eur a v rozpočte na budúci rok očakáva ešte o dva milióny vyšší výpadok daňových príjmov oproti aktuálnemu roku. Na druhej strane sa však musí vyrovnať s rastom výdavkov, ktoré sú z týchto príjmov financované.

„Tento rast je ovplyvnený externými faktormi, najmä druhou fázou valorizácie platov zamestnancov v organizáciách v zriaďovateľskej pôsobnosti kraja, ktorá je platná od septembra tohto roka. Dosah na zvýšenie výdavkov na osobné náklady zamestnancov v zariadeniach sociálnych služieb, kultúrnych inštitúciách a školských zariadeniach očakávame medziročne vo výške asi 5,1 milióna eur. Dosah inflácie sme vyčíslili na predpokladané dva milióny eur, ktoré súvisia najmä s rastom výdavkov na nákup tovarov, potravín a služieb,“ doplnila riaditeľka odboru financií Úradu BBSK Andrea Holubčíková.

Schválený rozpočet opäť nepočíta s prostriedkami na poskytovanie dotácií na základe všeobecne záväzného nariadenia. Zatiaľ je v ňom zahrnutých len 50.000 eur na rozvoj sociálnych služieb pre seniorov a 150.000 eur na rozvoj a podporu zdravotníctva. Podľa Luntera však rovnako ako vlani platí, že ak sa situácia zlepší, dotácie sú prvá položka na zozname, kde prostriedky uvoľnia.

Ak si predplatíte digitálne predplatné alebo tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite